FBI upozorio američke senatore na moguću eskalaciju nasilja QAnona

FBI je upozorio američke zakonodavce da bi aktivisti QAnona mogli da pređu iz virtualne sfere u stvaran svet i nastave sa nasiljem na tragu napada na Kapitol od 6. januara. Radikalizacija je podstaknuta uverenjem militantnijih pripadnika grupe da „više ne mogu da veruju u plan“ koji je osmislio misteriozni osnivač organizacije poznat kao Q, navodi se u bezbednosnoj proceni FBI-a dostavljenoj CNN-u.

Međutim, u izveštaju se navodi da početni neuspeh QAnona nije naterao sledbenike da odbace kompleksnu teoriju zavere. Umesto toga, preovladalo je uverenje da pojedini člaovi moraju da preuzmu veću kontrolu nad aktivnostima organizacije. To bi moglo navesti sledbenike da pokušaju da naštete „navodnim članovima ‘kabale’ poput Demokrata umesto da čekaju Q-ove akcije do kojih nije došlo. Većina sledbenika QAnona verovatno će se isključiti iz pokreta ili smanjiti svoje učešće nakon promene administracije“, stoji u izveštaju.

Često opisivan kao virtualni kult, QAnon je popularna krajnje desničarska teorija zavere koja promoviše apsurdnu tvrdnju da je bivši predsednik Tramp vodio bitku protiv tajnovite grupe pedofila i satanista, sačinjene mahom od istaknutih Demokrata i slavnih ličnosti. Demonstranti koji su napali Kapitol 6. januara imali su veze sa QAnonom, a teorija zavere se poslednjih godina probila sa opskurnih internet foruma u politički mejnstrim.

Pod naslovom „Verovanje u teoriju zavere QAnona među domaćim nasilnim ekstremistima“, bezbednosna procena FBI-a objavljena je na zahtev demokratskog senatora iz Nju Meksika, Martina Hajnriha; senator je prethodno otkrio da je FBI poslanicima dostavio radnu verziju ovog dokumenta u februaru, nalažući „isključivo službenu upotrebu“. „Učešće nasilnih ekstremista, uključujući sledbenike QAnona, u opsadi američkog Kapitola 6. januara, sugeriše da će trenutna atmosfera nastaviti da podstiče nasilni aktivizam,“ navodi se u izveštaju FBI-a.

„FBI je uhapsio više od 20 samozvanih sledbenika QAnona koji su učestvovali u nasilnom i nezakonitom upadu u Kapitol 6. januara. Ove osobe su optužene za nasilničko ponašanje u državnoj ustanovi i ometanje službenog postupka,“ prema dostupnom izveštaju. Hajnrih je kao član Senatskog obaveštajnog komiteta, zajedno sa liderom senatske većine Čakom Šumerom, zatražio bezbednosnu procenu QAnona u decembru 2020. Odgovor su dobili u februaru, rekao je Hajnrih tokom prolećne konferencije o svetskoj bezbednosti, pre nego što je pitao direktora FBI-a Kristofera Reja „zašto ne može ili neće direktno da obavesti američku javnost o pretnji“.

Rej se u aprilu obavezao da će dostaviti procenu koja bi mogla da ide u javnost. Takođe je priznao zabrinutost zbog potencijalnog nasilja QAnona, ali je uprkos tome naglasio da biro ne istražuje pokret kao takav. Ovu razliku je Rej precizno istakao prilikom svedočenja pred Obaveštajnim komitetom, odgovarajući na pitanja da li FBI istražuje elemente QAnona i kakvu pretnju on predstavlja s obzirom na povezanost sa napadima na američki Kapitol.

Iako je okarakterisao QAnon kao „internet pokret“, koji u nekim slučajevima „može biti inspiracija za nasilne napade“, Rej je ponovio da su istrage FBI-a ograničene na slučajeve jasnih kriminalnih radnji. „Ne istražujemo samu teoriju zavere,“ rekao je Rej pred  Senatom. Njegove izjave podvlače složenost izazova koji QAnon i slične teorije zavere predstavljaju za FBI i druge bezbednosne agencije koje se bave problemom domaćeg ekstremizma.

(CNN-ZTP, foto: YahooFinance)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *