Uoči vojnih vežbi: Drugi kineski špijunski brod nadomak obala Australije

Peking je poslao drugi nadzorni brod u Kvinslend dok se zahuktavaju vojne vežbe australijskih i američkih snaga. Samo nekoliko dana nakon što je australijska vojska upratila brod kineske mornarice, odbrambeni izvori potvrdili su da još jedan špijunski brod treba da stigne do istočne obale.

Jedan vojni zvaničnik, koji je razgovarao sa ABC-em pod uslovom anonimnosti, kaže da je Hajvansing („Neptun“) već neko vreme bio „na našem radaru“. Hajvansing je pomoćni brod opšte obaveštajne namene (AGI), sličan brodu Tjanvangsing („Uran“) koji uveliko nadgleda ovogodišnju vežbu Talismanska sablja.

Tokom poslednje dve takve vežbe 2019. i 2017., Kina je poslala AGI kako bi proučila kako američke snage interaguju sa svojim australijskim saveznicima, međutim ovo je prvi put da je poslato i drugo nadzorno plovilo. Australija, poput SAD-a, takođe redovno šalje svoja plovila radi nadgledanja vojnih aktivnosti drugih država, ali odbrambeni zvaničnici smatraju da je „neobično“ što dva kineska broda nadziru ovogodišnju Talismansku sablju.

Domaća vojska je pratila Tjanvangsing dok je prolazio kroz Toresov moreuz prema vodama Kvinslenda, ali Hajvansing je stizao kroz Solomonovo more oko Papue Nove Gvineje. Ministarstvo odbrane za sada nije komentarisalo dolazak drugog kineskog broda, iako je ABC zatražio izjavu u petak. Portparol ministarstva Piter Daton takođe nije odgovorio na pitanja ABC-a.

Prošle nedelje, SAD su po prvi put lansirale raketu tipa Patriot sa australijske teritorije u okviru vojne vežbe Talismanska sablja koja se odvija na svake dve godine. U nedelju se očekuje da američka vojska demonstrira svoj artiljerijski raketni sistem velike pokretljivosti (HIMARS), koji bi australijska vojska mogla uskoro da nabavi. Talismanska sablja je opisana kao „najveća ratna vežba u istoriji Australije“, mada je ove godine broj međunarodnih učesnika smanjen zbog kovida-19.

Pored snaga SAD-a i Japana, ovogodišnje aktivnosti uključuju vojno osoblje Kanade, Južne Koreje, Novog Zelanda i Britanije. Kineski brodovi tipa 815 verovatno će ostati van australijskih teritorijalnih voda, ali unutar Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), nadgledajući dvonedeljne ratne igre. Profesor prava Donald Rotvel kaže da ukoliko oba kineska plovila ostanu van granice od 12 nautičkih milja, a unutar EEZ-a, njihova aktivnost ne bi kršila zakone o slobodi plovidbe prema Konvenciji UN-a.

„Toresov moreuz je međunarodna teritorija prema Konvenciji UN-a o pomorskom pravu iz 1982., i taj status je univerzalno priznat,“ naglašava profesor Rotvel. „Upitno je da li su neke obaveštajne aktivnosti Tjanvangsinga u Toresovom moreuzu u skladu sa Konvencijom.“

(ABCNews-ZTP, foto: Humming Zone)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *