Kraljevski marinci: Britanija planira specijalne operacije protiv Rusije i Kine

Britanske specijalne jedinice spremaju se za nove tajne zadatke sa fokusom na Rusiju i Kinu, otkrio je Tajmsu marinski brigadir Mark Toten. Kraljevski marinci treba da preuzmu neke od „tradicionalnih“ uloga specijalnih snaga poput SAS-a i SBS-a dok se pripremaju za rizične kontra-državne zadatke, rekao je Toten.

Toten komanduje korpusom od 4.000 „budućih komandosa“ koji će se uskoro pridružiti specijalnim jedinicama u protivterorističkim misijama ili „partnerskim operacijama“ visokog rizika. SAS i SBS će očigledno angažovati sve svoje snage da se suprotstave „velikim državnim protivnicima“, Moskvi i Pekingu, rekao je vojni zvaničnik.

„Naš zadatak je da omogućimo specijalnim jedinicama da se usredsrede na teže, složenije, protivruske, protivkineske zadatke. Za to je potrebna posebna ekspertiza, i mi ćemo im omogućiti više vremena i ljudstva, ali i mi možemo izvršiti neke od zadataka,“ dodao je Toten.

Brigadir nije obrazložio prirodu takvih operacija. Tajms je, pozivajući se na vojne izvore, izvestio da će misije verovatno uključivati neke „politički osetljive“ zadatke poput obučavanja mornarica u regionu Južnokineskog mora kako bi spremno dočekale „kinesko neprijateljstvo“. Priroda potencijalnih operacija protiv Rusije ostaje nejasna, ali Tajms tvrdi da će one uključivati nadziranje ruskih obaveštajnih i vojnih jedinica, u saradnji sa MI6.

Nedavno je Gardijan objavio da će tajni delovi britanske vojske verovatno dobiti nove ciljeve i nadležnosti radi kontriranja Rusiji i drugim državnim akterima. List prenosi da je direktor specijalnih snaga izradio novi „Koncept specijalnih operacija“ budući da se priroda ratovanja menja i da suptilne vojne operacije postaju sve češće.

Gardijan je citirao i šefa Generalštaba, generala Marka Karlton-Smita, koji smatra da su rat i mir „dva prevaziđena stanja“, dok je „autoritarne režime“ optužio za „eksploataciju hibridnog prostora između njih“. Totenovi komentari su redak slučaj da britanski vojni zvaničnik priznaje da London planira slanje specijalnih snaga u tajne misije, posebno ciljajući Rusiju i Kinu.

(RussiaToday-ZTP, foto: RoyalNavy)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *