Ukrajina: Služba državne bezbednosti sumnjiči tajkuna Firtaša za proneveru

Ukrajinska bezbednosna agencija dostavila je biznismenu Dmitru Firtašu i menadžerima njegovih kompanija „dopis o sumnji“ u proneveru, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) u ponedeljak. Služba je saopštila da je u saradnji sa Biroom za ekonomsku bezbednost (BEB) otkrila navodnu krađu 485 miliona dolara između 2016. i 2022, u sklopu „šeme velikih razmera“ koja uključuje ukrajinski tranzitno-gasni sistem.

Firtaš, bivši pristalica svrgnutog proruskog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, stvorio je bogatstvo prodajući ruski gas kijevskoj vladi. „Praktično govorimo o proneveri novca običnih Ukrajinaca koji su plaćali račune za komunalne usluge,“ navodi se u saopštenju. U izjavi koju je objavila Firtaševa kompanija, Grupa DF, „odlučno i kategorički“ su odbačene sve optužbe kao pravno neosnovane i „deo aktuelne kampanje koruptivnog pritiska usmerenog na njeno poslovanje“. Rečeno je da će kompanija i njeni pravni savetnici „snažno braniti interese svog biznisa, osoblja i akcionara na ukrajinskim i međunarodnim sudovima.” U saopštenju se navodi da je Grupa DF pretrpela štetu tokom ruske invazije na Ukrajinu i „da će nastaviti da podržava odbranu od agresije“.

Dok se odupire ruskoj invaziji, Ukrajina takođe nastoji da smanji politički uticaj koji uživaju određeni biznismeni još od raspada Sovjetskog Saveza. Evropska unija je takođe istakla borbu protiv korupcije kao prioritet dok zemlja pokušava da se pridruži imućnom bloku. Ukrajina je uvela sankcije Firtašu prošlog juna, optužujući ga za izvoz proizvoda od titanijuma koje je navodno koristilo rusko vojno preduzeće. Firtaš (58) je negirao optužbe. Biznismen je stekao bogatstvo i uticaj u Ukrajini, ali je u SAD-u optužen za mito i reketiranje. On je negirao krivicu i borio se protiv ekstradicije iz Beča. Ukrajinska agencija za borbu protiv korupcije saopštila je u ponedeljak da istražuje mahinacije velikih razmera u sistemu Vrhovnog suda i objavila fotografiju gomile dolara uredno poređanih na sofi.

Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine (NABU) nije imenovao nijednog optuženog za korupciju, ali su dve lokalne medijske kuće izvestile da je predsednik Vrhovnog suda Vsevolod Knjazijev priveden zbog sumnje da je primio mito od 3 miliona dolara. Agencija je objavila fotografiju na svojoj Fejsbuk stranici, na kojoj se navodi da je otkriće usledilo nakon istrage NABU i kancelarije Specijalnog tužioca za borbu protiv korupcije (SAP). „NABU i SAP su razotkrili korupciju velikih razmera u Vrhovnom sudu, odnosno šemu po kojoj rukovodstvo i sudije primaju mito,“ navodi se u objavi. „U toku su hitne istražne radnje.” Brisel je borbu protiv korupcije postavio kao preduslov za ulazak Kijeva u EU. Uprkos napretku poslednjih godina, Ukrajina se nalazi na 116. mestu od 180 zemalja u Indeksu percepcije korupcije Transparency International-a.

Dzerkalo Tizhnia, lokalni novinski portal i onlajn izdanje Ukrajinske Pravde citirali su neimenovane zvaničnike koji su rekli da je Knjazijev priveden. Pomenuti mediji su naveli svoj izvor koji je rekao da je novac došao od pristalica ukrajinskog milijardera Kostjantina Ževaga, uhapšenog u Francuskoj u decembru na zahtev Kijeva, u vezi sa optužbama za proneveru. Biznismen je pred sudom rekao da nije učinio ništa loše i da ne treba da bude izručen. Novac je došao od pristalica odluke koju je sud doneo u aprilu favorizujući proizvođača peleta Ferrexpo Plc, navodi Dzerkalo Tizhnia. Rečeno je da se trenutno ispituje još 18 sudija Vrhovnog suda koji su vodili slučaj Ferrexpo. Slučaj se odnosio na otkup oko 40,2% akcija u ukrajinskoj podružnici kompanije Ferrexpo Poltava Mining, koja je prodata Ževagu i drugim akterima.

(Euractiv-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *