Ujgur špijunirao za Kineze, upucan u Turskoj

Ujgura kog je kineska vlada navodno primorala da špijunira ujgurske izbeglice u Turskoj, nepoznati napadač je upucao u utorak, izvestio je RFA. Trenutno se nalazi na bolničkom lečenju i u stabilnom je stanju.

Jusufdžana Ameta napao je nepoznati muškarac dok je ulazio u kuću prijatelja u Istanbulu, ranivši ga u rame i leđa. Amet je u februaru prošle godine rekao za RFA da su ga kineske vlasti 2012. prisilile da špijunira ujgurske izbeglice u Turskoj i drugim državama. Tvrdi da je napad bio pokušaj atentata po naređenju Pekinga. Amet kaže da su hici ispaljeni iz neposredne blizine i da je njegov napadač Azerbejdžanac kojeg je slučajno sreo ranije iste večeri.

Amet je prošle godine rekao Aljazeeri da je njegov špijunski zadatak bio „da svojim vezama šalje informacije o ujgurskoj zajednici, uključujući šta su jeli i pili, pa čak i šta su privatno radili u svojim domovima. Informacije su potom prosleđivane kineskim vlastima. Amet tvrdi da je bio poslat da nadzire ujgurske izbeglice i u Avganistanu i Pakistanu, te da Peking ima „nebrojene“ doušnike širom sveta u sklopu svog rastućeg obaveštajnog sistema.

Takođe je rekao da je Kina sve smelija u svojim prekomorskim operacijama, sa agentima koji otimaju Ujgure u inostranstvu, a koji se, po povratku u Kinu, rutinski smeštaju u veliku mrežu zatvorskih logora; smatra se da je u regionu Sindžang zadržano oko 1,8 miliona Ujgura i drugih muslimanskih manjina od početka 2017. godine. U oktobru 2018., Peking je priznao postojanje logora, ali ih je opisao kao dobrovoljne „centre za obuku“, uprkos izveštajima RFA o prisilnom pritvaranju, uz nehumani tretman i političku indoktrinaciju.

Amet tvrdi da je i sam proveo 18 meseci u pritvorskom centru nakon što je pokušao da odleti na Bliski istok i pridruži se muslimanskim borcima. Navodno ga je kineska služba regrutovala tokom izdržavanja kazne i dodelila mu domarski posao u objektu, gde je video brutalna ispitivanja i mučenja.

Nakon izjava za medije, Amet, koji potiče iz grada Karamej u autonomoj ujgurskoj oblasti Sindžang, preselio se u turski rudarski gradić Zonguldak gde živi mali broj Ujgura, te nije pod prisilom kineskih vlasti da nadgleda zajednicu. Pre dve godine podneo je zahtev za politički azil u kancelariji UN-a u Turskoj i od tada čeka prihvat treće zemlje.

(RadioFreeAsia-ZTP, foto: RFA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *