Ubačeni agenti GRU-a? Misterija oko hapšenja ruskog bračnog para u Švedskoj

Brojna pitanja okružuju hapšenje ruskog bračnog para u Švedskoj, a nakon optužbi za špijunažu. Hapšenje se odigralo na dramatičan način u ranim jutarnjim časovima u utorak, 22. novembra. Prema pisanju švedskih medija, pripadnici snaga bezbednosti spustili su se taktičkim užadima sa dva helikoptera Blackhawk, dok su zaprepašćeni stanovnici inače mirnog stokholmskog predgrađa Naka gledali šta se dešava.

Akcija je očigledno sprovedena na osnovu informacija koje je dobila švedska kontraobaveštajna služba (SAPO), uporedo sa dojavama američkog FBI-a. Meta operacije bili su Sergej Nikolajevič Skvorcov i Elena Mihajlovna Kulkova, bračni par koji se 1999. doselio u Švedsku iz Rusije. Prema njihovim ličnim dokumentima, Skvorcov je rođen u Permu 1963, a Kulkova u Moskvi 1964. godine.

I Skvorcov i Kulkova su fakultetski obrazovani, sa iskustvom u nauci, matematici i kibernetici. Nakon preseljenja u Švedsku radili su u tehnološkom sektoru, na uvozno-izvoznim poslovima. Do 2013. postali su švedski državljani i dobili sina. Kulkova je imala ćerku iz prethodnog braka. Ruski istraživački portal Insajder navodi da je ćerkin dečko radio za švedsku vojnoobaveštajnu službu.

Švedske vlasti navode da su dvoje osumnjičenih migrirali u Stokholm po naređenju Glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, poznatije kao GRU. Ova služba ih je navodno aktivirala tek nakon što su stekli švedsko državljanstvo. Prema tekstu optužnice, Skvorcov i Kulkova su počeli aktivno da špijuniraju protiv Sjedinjenih Država 2013. i protiv Švedske 2014. godine.

Neki izvori tvrde da je slučaj ruskog para povezan sa nedavnim hapšenjima Pajama i Pejmana Kije, dva brata iranskog porekla, koji su uhapšeni 2021. i sada se suočavaju sa optužbama za špijunažu u korist GRU-a. Pajam Kija je radio za SAPO i imao je pristup poverljivim informacijama iz niza švedskih vladinih agencija. SAPO je navodno pokrenuo istragu 2017, nakon saznanja da je služba imala špijuna među svojim kadrovskim osobljem.

(IntelNews-ZTP, foto: Anders Wiklund/TT/AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *