Predsednički kandidat: Da li je Kanje Vest zaista odlučio da opstruiše Trampa?

Američki konzervativci vole da kažu da je napad s desna jedini način da se Donald Tramp zaustavi u 2024. U poređenju sa njegovim vlastitim političkim pokretom, tvrde oni, Tramp je oduvek bio blag prema pitanjima poput ankti-kovid vakcina, gej brakova, pravosuđa ili kontrole granica. Nikada nije sagradio taj zid, bar ne onako kako je najavljivao. Svaki kandidat koji želi da konkuriše trampizmu stoga bi morao stalno da ističe da je „Tata” imao četiri godine u Beloj kući i da nikada nije ispunio svoja velika obećanja.

Ipak, niko nije mogao pretpostaviti da će prvi izazov za Trampovu kampanju 2024. doći od umetnika trenutno poznatog kao Je i dvojice krajnje desnih lupeža, Majla Janopulosa i Nikolasa J. Fuentesa. Prošle nedelje, Tramp je ugostio Jea i Fuentesa na večeri uoči Dana zahvalnosti u Mar-a-Lagu. Epilog je bio spektakularan. Za čitaoce koji ne troše svoje vreme prateći ekscese internet desnice, ovoj priči će biti potrebna izvesna pozadina. Počnimo sa Jeom, ili Kanje Omari Vestom, kako je njegovo pravo ime. On je reper, modni dizajner i pop kulturna ikona koja želi da bude predsednik. Na predsedničkim izborima 2020, kandidujući ispred Rođendanske partije, potrošio je 13 miliona dolara (od toga svojih 12 miliona, navodno) i dobio više od 70.000 glasova. Za svoje ambicije u 2024, Je je angažovao kontroverznog Majla Janopulosa kao savetnika. Je i Majlo su se povezali preko posrednika nakon što je Je upao u nevolje zbog tvita u kojem je pisalo: „Večeras sam malo pospan, ali kad se probudim, biću spreman za borbu protiv Jevreja.“

Janopulos, koji sebe sada opisuje kao „bivšeg geja“, regrutovao je Fuentesa za tim Je 2024 kao „dodatni moždani arsenal“. Fuentes je beli nacionalista koji se izveštio u pisanju šokantnih viralnih izjava o ženama, holokaustu i Jevrejima. To znači da mu je zabranjen pristup sajtovima poput Tvitera i Jutjuba. Inače, uživa kultni status među onlajn nihilistima. Izgleda da su se Je, Majlo i Nik povezali oko zajedničke privrženosti hrišćanstvu, kao i zajedničke spremnosti da javno iznose antisemitske opaske. Samo ove nedelje, Je, čiji je otac bio Crni Panter, sugerisao je u jednom podkastu da su jevrejski insajderi potkopali poslednja dva predsedništva; „Ram Emanuel je bio blizu Obame, kao i Džered Kušner blizu Trampa.“ Sa svoje strane, Majlo je na društvenoj mreži Gab napisao: „Završili smo sa favorizovanjem jevrejskih interesa. Vreme je da nam Isus Hrist bude prioritet.”

Tramp ima dvojicu jevrejskih devera i otvoreni je filosemita. Ipak, prijatelj je sa Jeom od 2016, kada je prkosio holivudskom mejnstrimu, nosio kapu sa natpisom Make America Great Again i izjavio svoju „ljubav“ Donaldu. Tramp ume da bude lojalan ljudima koji istupe na ovakav način, naročito kada su u pitanju globalne megazvezde. Zato je pozvao Jea na večeru, a ovaj je poveo Fuentesa kao svog pratioca. Tramp je poželeo dobrodošlicu mladom skandal-majstoru. Nik i Donald su se ubrzo zbližili. Fuentes je rekao Trampu da može ponovo da pobedi ako ostane veran sebi. „Sviđa mi se ovaj tip,“ navodno je rekao Tramp. „On me kapira.“ Nakon večere, Je je objavio video Mar-a-Lago debrief, u kojem je sugerisao da se, za razliku od Fuentesa, sukobio sa Trampom. Tramp je bio „uznemiren“, tvrdio je, nakon što ga je Je zamolio da bude njegov potpredsednički kandidat. Takođe je tvrdio da je Tramp grubo uvredio „majku moje dece“, Kim Kardašijan. Tramp je insistirao da su se on i Je „sjajno slagali“ i da nije imao pojma ko je Fuentes. Poslednji deo je gotovo sigurno tačan. Kako je rekao Najdžel Faraž: „Smešno je i pomisliti da bi Tramp pozvao nekoga poput Nika Fuentesa na večeru.“

Ali ništa nije moglo da obuzda naslove tipa „Tramp sedeo sa belim suprematistima i negatorima holokausta“. Čak i fanovi Jea i Fuentesa priznaju da je bilo neverovatno naivno od Trampovog tima da ne proveri zvanice. „Trampova je strateška greška što nije bar proverio koga je Kanje dovodio,“ kaže Gavin Mekines, čovek koji je osnovao ozloglašenu desničarsku bandu Proud Boys. „Šta da je doveo pedofila?“ U krugovima bliskim Trampu, koji se ponosi dobrim vezama sa Izraelom, ređaju se optužbe zbog sporne večere. Počele su da kruže morbidne glasine o zaverama protiv Trampa u koje je verovatno umešana CIA. Izgleda da je gnev posebno usmeren na Janopulosa. Lora Lumer, influenserka iz Maga tabora, kaže: „Bojim se da je ova priča podmetnuta Trampu, a da je Je iskorišćen.“ Drugi izvor, koji poznaje Trampa i Jea, slaže se da Janopulos iskorišćava Jea: „Majlo je poslao Fuentesa u Mar-a-Lago da kompromituje Trampa, i definitivno je u tome uspeo.“ Zašto Majlo želi da povredi Trampa ostaje misterija, mada je rekao da mu je ranija podrška predsedniku uništila njegovu karijeru. Drugi kažu da je Majlo puka štetočina: „On je lik iz košmara,“ kaže Faraž.

Što se tiče Fuentesa, on kaže da i dalje voli Trampa i smatra da je Jeova bizarna kandidatura „dobitna kombinacija“. Ili će time pogurati Trampa više udesno ili „ako Je pobedi, utoliko bolje“. Gotovo niko ne govori o Jeu kao o osobi koja ima mnogo pojma o tome šta se dešava. „On je umetnik koji oseća pre nego što misli,“ kaže jedan prijatelj. „Hrišćanski nacionalizam je apsolutno novi trend. Mislim da ga Kanje neće predvoditi.” Ipak, čak i ako Jeova kandidatura za 2024. ne bude realizovana, priča je bacila svetlo na opasnu dimenziju Trampizma. Još od 2016, Tramp je, pukom snagom svog ega, držao na okupu različite frakcije američke desnice. Danas se ta gonzo koalicija verovatno raspada. Posle razočaravajućih novembarskih izbora, Tramp je poslušao svoje savetnike i ublažio retoriku o „ukradenim izborima“. To je razočaralo lojaliste koji žele da Tramp sve vreme pali i žari, pa se sada svađaju različite trampističke frakcije.

Iako će ga ultrafanovi podržati bez obzira na sve, mnogi tvrde da se Tramp nikada neće dopasti umerenim glasačima. Međutim, priča o Jeu sugeriše da je Trampov problem upravo suprotan: čini se da su neke od njegovih tvrdokornijih pristalica spremne da se okrenu protiv njega. Revolucija jede svoju decu.

(TheSpectator-ZTP, foto: AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *