U metaverzumu, velike gejming kompanije će postati tehnološki giganti?

U Ready Player One, naučno-fantastičnom romanu čija se radnja odvija 2045, ljudi mogu da pobegnu iz užasnog sveta globalnog zagrevanja i ekonomskog haosa u paralelni univerzum u kome mogu promeniti identitet, družiti se i zaboraviti muke svakodnevnog života. U knjizi, objavljenoj 2011, takva virtuelna oaza je kreacija gejmerskog tajkuna koji želi da radi u opštem interesu. U pozadini, međutim, vreba Innovative Online Industries, gramzivi konglomerat koji sve plodove internet zabave želi da prigrabi za sebe.

Odjeci ove priče o „dobrom i pohlepnom“ naziru se u načinu na koji Tim Svini, osnivač Epic Games-a i tvorac Fortnajta, govori o metaverzumu. Ideja se primila u Silikonskoj dolini i smatra se sledećim velikim hitom na internetu. Niko ne zna šta taj izraz znači; u futurističkom smislu, oaza je prilično dobra ilustracija onoga što tehno utopisti imaju na umu. Koristeći virtuelnu i proširenu stvarnost, avatare i realistične kompjuterske slike, metaverzum će dodatno izbrisati granice između onlajna i fizičke realnosti. Naravno, velike tehnološke kompanije priželjkuju takvu perspektivu, jer će dodatne sfere ljudskog iskustva biti otvorene za izvlačenje podataka.

Svini to već radi, stvarajući mini metaverzum za 350 miliona mesečnih korisnika Fortnajta, uvlačeći ih ne samo u fantasy igre, već i u virtuelne pop koncerte i slične događaje. Međutim, on želi da spreči aktuelnu elitu Silikonske doline da besramno porfitira na takvoj vizionarskoj budućnosti. Njegova težnja je ka živahnoj konkurenciji, poštenoj naknadi za stvaraoce i ekonomskoj efikasnosti, za razliku od bilo čega na današnjem internetu. Koliko je to realno, ili iskreno?

Epic Games, privatno preduzeće u delimičnom vlasništvu kineskog tehno giganta Tencenta, opisuje stvaranje metaverzuma kao neizbežnu borbu sa džinovima. Bodreći se ovakvom retorikom, kompanija vodi pravosudne bitke sa Eplom i Guglom. Reč je o antimonopolskim sporovima protiv iPhone App Store-a i Android Play Store-a koje Epic prikazuje kao gramzive feude. Međutim, u slučaju Epla, Svini je rekao sudiji da je taj proces presudan za oblikovanje metaverzuma. Cilj Epic-a je da pretvori Fortnajt u platformu na kojoj bi nezavisni programeri mogli da prodaju svoje igre i druge oblike zabave, ostvarujući veće prihode za sebe „S obzirom da Epl skida 30% profita, Epic i njegovi saradnici suočavaju se sa sumornom perspektivom,“ naglasio je Svini.

I Epl i Gugl negiraju optužbe. Epl se branio stavom da su njegove provizije industrijski standard i da mu je korisničko iskustvo na prvom mestu. Međutim, kompanija je već bila prinuđena da načini ustupke. Nakon nedavne kolektivne tužbe u Americi, Epl je pristao da programerima aplikacija olakša kontakt sa kupcima u vezi sa drugim načinima plaćanja. Zatim je Južna Koreja usvojila zakon koji korisnicima pametnih telefona omogućava da direktno plaćaju programerima. Gugl smatra Epic-ove optužbe neosnovanim. Šta ovo znači za Svinijevu viziju novog veba, i kakve su šanse da se ona ostvari?

Vizija svakako deluje privlačno. Nijedna „mega korporacija“ ne bi bila dominantna. Umesto toga, metaverzum će graditi milioni kreatora, programera i dizajnera, zarađujući veći deo profita nego što tehnološki giganti trenutno dozvoljavaju. Umesto današnjeg monopolizovanog interneta, Svini zahteva slobodniju razmenu između gejming platformi poput Microsoft Xbox-a i Sony PlayStation-a. Ekonomskoj efikasnosti mogli bi doprineti decentralizovani alati kao što su blokčejn i kriptovalute.

Ipak, to neće sprečiti gigante Silikonske doline da se nametnu u novoj igri. Gejming kompanije Epic, Roblox i Minecraft već imaju elemente metaverzuma na svojim platformama; Minecraft ima virtuelnu biblioteku cenzurisanih članaka čime podstiče slobodu mišljenja u autokratskim režimima. Ali tehnološki giganti su im za petama. Mark Cukerberg smatra da će njegov Oculus Quest definisati budućnost virtuelne i proširene stvarnosti, pretičući pametni telefon. U avgustu je Fejsbuk predstavio Horizon Workrooms, gde radnici prisustvuju virtuelnim sastancima kao avatari. Satja Nadela, izvršni direktor Microsoft-a, uveliko govori o izgradnji „preduzetničkog metaverzuma“. Nema sumnje da će tehno giganti želeti da ograde metaverzum više nego što Svini zamišlja.

(TheEconomist-ZTP, foto: Lucrezia Carnelos/Unsplash)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *