Turski špijun deportovan iz Austrije, planirao ubistvo kurdske poslanice

Turski obaveštajac koji je postao uzbunjivač i austrijskoj policiji rekao da mu je naređeno ubistvo istaknutog političara, deportovan pre nego što mu je suđeno.

Fejaz Ozturk, 53-godišnji italijanski državljanin turskog porekla, još uvek ima zakazano suđenje u Beču zbog optužbi za špijuniranje u korist strane države. Međutim, pušten je iz pritvora uoči Božića i deportovan u Italiju, potvrdili su austrijski tužioci.

Berivan Aslan, bečka političarka koja je navodno bila Ozturkova meta, optužila je austrijske vlasti da su pokušale da zataškaju incident. „Ne možete rešiti opasne i ekstremističke stavove deportovanjem, jer oni i dalje postoje i organizovaće se na drugom mestu,“ rekla je Aslan za Telegraph.

Aslan smatra da odluka austrijske države neće obeshrabriti „agresore“. Sa takvom procenom slaže se i austrijska obaveštajna služba BVT, koja pretnju Aslanovoj i dalje definiše kao „realnu“ i „latentnu“, izjavio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova. Aslan ostaje pod policijskom zaštitom i napušta svoj dom samo zbog najhitnijih obaveza.

Ozturk se, nakon deportacije, može slobodno kretati unutar i izvan Italije, a sada je izvesno da će njegovo suđenje morati da se održi u odsustvu. U kratkoj izjavi za Telegraph, rekao je da je već napustio Italiju i da se sada nalazi u severnoj Africi.

Slučaj je ukazao na spremnost Turske da ućutka svoje kritičare, pa čak i da organizuje atentate na evropskom tlu. Ozturk se predao austrijskim vlastima prošle godine tvrdeći da ga je turska obaveštajna služba MIT ucenjivala da izvrši atentat na Aslanovu.

Berivan Aslan (foto: duvaR)

„Nije bilo važno da li će biti povređena ili ubijena,“ rekao je austrijskoj policiji pri početnom ispitivanju. Prema njegovim tvrdnjama, cilj je bio „širenje haosa“ kako bi Aslan i drugi „primili poruku“. Turska ambasada u Beču negirala je ove navode i bilo kakve veze sa Ozturkom.

Kao austrijska državljanka kurdskog porekla, Aslan prevodi kampanju za kurdska i ženska prava. Ozturk je takođe tvrdio da mu je naređeno da napadne Petera Pilca, istaknutog austrijskog političara koji nema turske ili kurdske korene, ali je vrlo kritičan prema Erdoganovom režimu.

Uprkos ozbiljnosti optužbi, bečki tužioci su potvrdili da je Ozturk pušten iz pritvora 21. decembra. „Smatralo se da njegovo dalje zadržavanje u pritvoru više ne bi bilo u skladu sa pravnim okvirom i vremenom koje je već proveo u pritvoru,“ rekla je Nina Busek, portparolka tužilaštva.

Izvor iz ministarstva unutrašnjih poslova rekao je Telegraphu da je austrijska obaveštajna služba otvorila istrage protiv niza osoba umešanih u ovaj slučaj. Jedan analitičar smatra da navodni planovi za atentat možda nisu ni postojali i da je čitava afera u stvari sofisticirana psihološka operacija turske obavještajne službe.

„Ne treba odbaciti mogućnost da su ovde plasirane zabune i dezinformacije,“ kaže Tomas Rigler, stručnjak iz Austrijskog centra za obaveštajne, propagandne i bezbednosne studije (ACIPSS). „Verovatno je cilj bio da se izvrši psihološki pritisak na gospođu Aslan. Njena sloboda kretanja ograničena je mesecima. Ona je izolovana i ućutkana.“

(TheTelegraph-ZTP, foto: DuvaR)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *