Turska: Tviter šalje pravnog zastupnika zbog novog zakona o internetu

Tviter će poslati pravnog zastupnika u Tursku u skladu sa nedavno donetim lokalnim zakonom o internetu, prema kojem društvene mreže mogu da snose odgovornost zbog sadržaja koje njihovi korisnici objavljuju.

Zakon je podržala Erdoganova Partija pravde i razvoja, kao i njeni nacionalistički saveznici, kako bi strane društvene mreže postale odgovornije. Od njih se zahteva da imenuju lokalnog predstavnika koji će se baviti pritužbama vlasti. Kompanijama koje se ogluše o novi zakon preti se smanjenjem mrežnog protoka i do 90%, što praktično znači blokiranje pristupa, a pominju se i drugi penali.

Tviter, Fejsbuk, Jutjub, Instagram i TikTok su kažnjeni sa 5,1 milion dolara jer prošle godine nisu imenovali svoje predstavnike. Nekim kompanijama je blokirano oglašavanje, a turske vlasti su kao razlog navele odredbe novog zakona. U prvih šest meseci 2019., Turska je bila druga na svetu po broju sudskih postupaka vezanih za Tviter, navodi kompanija.

„I dalje smo posvećeni zaštiti mišljenja i podataka naših turskih korisnika. I dalje ćemo biti transparentni u odnosu na zahteve vlade i pravosudnih organa,“ rekli su predstavnici kompanije.

Novi zakon o internetu, usvojen u julu 2020., omogućava turskim vlastima da uklone sporne sadržaje sa platformi, umesto da blokiraju pristup kao što su ranije činile. Takođe, društveni mediji su obavezni da čuvaju informacije o lokalnim korisnicima, što znači da će država, za koju kritičari kažu da je postala autoritarnija pod Erdoganom, imati lak pristup. Procenjuje se da je 90% vodećih turskih medija u vlasništvu države ili pojedinaca bliskih vlasti.

Turci su već pod jakim nadzorom na društvenim mrežama, i novi propisi će imati „zastrašujući efekat“, kaže Jaman Akdeniz, stručnjak za digitalna prava i profesor na univerzitetu Bilgi u Istanbulu. Erdogan je kritikovao društvene medije i upozorio na porast „nemoralnog ponašanja“ na mrežama zbog nedostatka propisa. Njegova stranka tvrdi da zakon neće dovesti do cenzure i da za cilj ima zaštitu ličnih prava i podataka.

Mimo društvenih mreža, u Turskoj gotovo da nema slobode štampe, i zemlja je odmah iza Kine po razmerama represije nad medijima, navodi Komitet za zaštitu novinara. „Gašenjem portala, preuzimanjem od strane provladinih biznismena i pristrasnim suđenjem, praktično su iskorenjeni kritički mediji u Turskoj,” zaključuje CPJ u svom izveštaju.

U svim takvim slučajevima domaći novinari su optuživani za antidržavno delovanje. Komitet je utvrdio da je 37 novinara poslato u zatvor tokom 2020. Usled pandemije, njihova suđenja su bila obustavljena mesecima, a optuženicima je za toliko produžen pritvor.

(JerusalemPost-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *