Trampovo lečenje od covida bazirano na fetalnom tkivu?

Američki predsednik Donald Tramp tretiran je lekom protiv covida-19 razvijenim iz ćelija fetalnog tkiva. Tramp ga je nazvao “bogomdani čudotvorni lek”, ali šta o tome misle njegove pristalice koje su protiv abortusa?

Nakon što se razboleo od infekcije koronavirusom, Tramp je primio eksperimentalni lek Regn-Cov2. Tretman se pokazao iznenađujuće efikasnim i američki lider se vratio u svoju kancelariju za nekoliko dana. Predsednik je od tada hvalio lekove kao „čuda koja dolaze od Boga“.

Lek je razvila američka biotehnološka kompanija Regeneron, koja je nedavno zatražila od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) da odobri hitnu upotrebu za Regn-Cov2.

Regn-Cov2 sadrži dva monoklonska antitela: Regn10933 i Regn10987. Lek je napravljen tako da omogući pasivnu imunizaciju upotrebom sintetičkih neutralizujućih antitela. RegnCov2 je razvijen pomoću ćelijske kulture izvedene iz fetalnog tkiva.

S obzirom da Trampova administracija pruža žestok otpor istraživanjima fetalnog tkiva, ispada krajnje licemerno to što je američki lider, sa širokom podrškom među borcima protiv abortusa, pohvalio Regn-Cov2 kao nebeski dar.

Prošle godine, Tramp je smanjio budžet za medicinska istraživanja u lečenju HIV-a i kancera bazirana na fetalnom tkivu. Osnovana je posebna komisija Ministarstva zdravlja SAD-a za praćenje i blokiranje nepodobnih istraživačkih projekata. Komisija je do sada odbacila 13 od 14 istraživačkih projekata.

U januaru, Tramp je govorio na 47. Maršu za život, mitingu protiv abortusa u Vašingtonu. Tada je aktivistima rekao da „nerođena deca nikada nisu imala jačeg zaštitnika u Beloj kući“ i da je „svako dete dragoceni i sveti dar od Boga“.

Regn-Cov2 se ne proizvodi u ljudskim ćelijama, već u ćelijama jajnika hrčka u Kini. Međutim, efikasnost antitela testirana je na ćelijama uzgojenim iz bubrežnog tkiva koje je uzeto iz abortusa urađenog u Holandiji 1970-ih.

Ova ćelijska kultura, poznata kao 293T, korišćena je u raznim istraživačkim laboratorijama širom sveta. Regn-Cov2 je iskoristio ove ćelije za proizvodnju takozvanih pseudočestica virusa, struktura sličnih virusima koje sadrže ključni protein smrtonosnog koronavirusa. Samo na ovaj način je bilo moguće utvrditi koliko su antitela efikasna protiv virusa.

Burna rasprava oko Regn-Cov2 ponovo je skrenula pažnju na važno područje medicinskih istraživanja koje često koristi ćelije izvučene iz abortiranih fetusa, sada aktuelno i za razvoj vakcina.

Regeneron nije porekao upotrebu 293T, ali ipak tvrdi da ćelije ne treba smatrati „ljudskim“ tkivom jer su uzgajane u laboratoriji. „Zavisi kako to želite da tumačite“, kaže portparolka Regenerona Aleksandra Bouvi. „Danas dostupne 293T ćelijske kulture ne smatraju se fetalnim tkivom, a mi inače nismo koristili fetalno tkivo.“

(DW-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *