Topliji dani na Aljasci nisu znaci ‘klimatskog armagedona’?

Opet klimatska panika. Ovog puta su nas naslovi poput „Spržena Aljaska“ obavestili da je najsevernija američka država u decembru imala „apsurdne“ temperature. „U decembru, kada su temperature obično ispod nule,“ navodi Independent, grad Kodijak je registrovao temperaturu od 19,4°C. „Nisam ni pomislio da je tako nešto moguće potkraj decembra,” izjavio je dežurni klimatolog na CNN-u. „Kada se obaraju temperaturni rekordi, to je obično za delić stepena, ne za 20 stepeni. Ali to se dogodilo u Kodijaku na Aljasci.” Dakle, poruka je da je ovo još jedan u nizu dokaza „klimatskog kraha“.

A možda i ne. Temperatura zabeležena u Kodijaku bila je neuobičajeno visoka, ali je netačno da su temperature na ovoj lokaciji daleko ispod nule u ovo doba godine. Grad Kodijak se nalazi na istoimenom ostrvu nadomak južne obale Aljaske, i pod umerenim je uticajem Tihog okeana; zato njegova klima ni na koji način nije reprezentativna za klimu unutrašnjosti Aljaske, koja je zaista najvećim delom smrznuta tokom decembra. Zapravo je retkost da temperatura u Kodijaku ne poraste iznad nule u decembru.

Štaviše, Kodijak se nalazi na severnom kraju ostrva, severoistočno od planinskog venca, gde se dešava fenomen poznat kao Foenov efekat; vlažan vetar donosi topao vazduh sa juga i duva preko brdskih predela; vazduh se zatim spušta do nivoa mora i zagreva se; tada može dostići impresivno visoke temperature. To je isti fenomen koji gradovima na obali Severnog Velsa donosi najviše zimske temperature zabeležene u Britaniji.

Dan nakon Božića, Kodijak je bio pod uticajem jugozapadnog vazdušnog fronta, sa idealnim uslovima za Foenov efekat, zbog čega su temperature naglo porasle. To je izraziti primer mikroklime. Ali reći da su oboreni svi rekordi bilo je faktički netačno – samo je oboren rekord za za 26. decembar. Štaviše, 19,4°C je zabeleženo na plimskoj koti, na moru. Relevantniji podatak je 18,3°C zabeleženih na aerodromu Kodijak, što je uporedivo sa rekordima iz 1931. Prethodni najviši rezultat za decembar bio je 13,3°C, izmerenih 22. decembra 1984. godine.

Ali ovo su podaci samo za jednu lokaciju. Nagle promene temperature na Aljasci nisu retkost. U Ferbenksu, duboko u unutrašnjosti Aljaske, koja je tokom decembra zaista ispod nule, temperatura je dostigla 14,4°C na dan 5. decembra 1934. Tada je to bilo mnogo dramatičnije, ali se dogodilo mnogo pre nego što je svet postao opsednut klimatskim promenama. Najviša zabeležena temperatura u Ferbanksu u toplijem periodu decembra iznosila je 5°C. Sve ovo ne znači da nema opšteg trenda porasta temperatura na Aljasci, jer se ovo područje lagano zagreva zajedno sa većinom Zemljine površine. Ali ovonedeljne čudne temperature sigurno nisu znak klimatskog armagedona.

(TheSpectator-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *