TikTok obara rekorde, ali ne uspeva da istrebi toksične mimove

Kako tinejdžeri razmišljaju o društvenim mrežama najlakše je saznati na TikToku. „Da li je još nekome malo krindž da sada postuje na Instagramu?“ pitao je jedan korisnik TikToka u klipu koji je postavljen u junu. Video je lajkovan 368.000 puta. Fejsbuk je, kao vlasnik Instagrama, na udaru kritičara nakon što je bivša radnica Fransis Haugen iznela interne podatke o tolerisanju sadržaja koji štete mentalnom zdravlju tinejdžera.

Ali najmlađi korisnici interneta već neko vreme izbegavaju Fejsbukovu platformu. Američka deca uzrasta 4-15 godina provodila su u proseku 17 minuta dnevno na Fejsbuku tokom 2020, što je neznatan pad u odnosu na 18 minuta u 2019. Instagram je ostao na 40 minuta, a Snepčet skočio sa 37 na 47. Međutim, vreme provedeno na TikToku je poraslo, sa prosečnih 44 minuta dnevno na 87.

Ove brojke su posledica karantinskih mera, ali i popularnosti TikTok-ove „Za vas“ stranice (FYP) koja korisnicima pruža beskrajan niz video snimaka u skladu sa ličnim interesovanjima. Isticanje na ovoj stranici često je nagoveštaj da će snimak postati viralan (klipovi se zato često taguju sa #fyp). Kao vlasništvo kompanije ByteDance iz Pekinga, TikTok je postao sinonim za tinejdžere koji vole sinhronozovano pevanje, plesanje i izazove. Uprkos intervencijama nekih država, uključujući pretnju izbacivanjem iz prodavnice aplikacija od strane bivšeg predsednika Donalda Trampa, TikTok neprekidno raste od 2016; prošlog meseca je zabeležio milijardu korisnika.

Kao novija platforma, TikTok je imao priliku da uči iz grešaka svojih prethodnika. Predložio je stvaranje „globalne koalicije“ društvenih mreža kako bi se korisnici bolje zaštitili od štetnog sadržaja. Zahvaljujući FYP stranici, ljudi naprasno postaju poznati na internetu, što ih čini metom uznemiravanja. Da bi ovo rešio, TikTok je izbrisao milione profila korisnika mlađih od 13 godina i ograničio korišćenje javnih opcija svojim najmlađim članovima. Takođe tvrdi da je manje od 1% video snimaka okačenih u prvom kvartalu 2021. prekršilo uslove korišćenja, a oni koji jesu, uklonjeni su u roku od 24 sata. Sve ovo, u teoriji, znači da je TikTok zdraviji od drugih društvenih mreža.

Ipak, realnost je drugačija. Prošle godine je Intercept, novinski sajt, objavio kineske dokumente o moderisanju TikToka, otkrivajući filtriranje korisnika sa „ružnim izgledom lica“, „pivskim stomakom“ i sadržajem koji ugrožava „nacionalnu čast i interese“. Tinejdžerke su na meti oglasa o blagotvornosti posta. Dezinformacije o anti-kovid vakcinama i rasistički sadržaji prikupili su milione pregleda pre nego što ih je kompanija uklonila. Neki od njih su iskoristili TikTok-ove prednosti poput trendujućih pesama kako bi proširili svoj doseg.

Podaci Haugenove o Instagramu skrenuli su pažnju na osuđivanje telesnog izgleda među tinejdžerkama. Slična kultura cveta i na TikToku. Trenutno ima 8,8 milijardi pregleda na video snimcima sa oznakom #whatIeatinaday, u kojima uglavnom mlade devojke dokumentuju svoje režime ishrane, uključujući izgladnjivanje. Učeći na Fejsbukovim greškama, TikTok je najavio da će ubacivati bezbednosna upozorenja u ovakve snimke i usmeravati korisnike na savete stručnjaka. Ipak, zamagljene su granice između direktnih posledica društvenih mreža i kriterijuma najšire telesne kulture.

Pre desetak godina, Tumblr, platforma za blogovanje, bila je preplavljena sadržajima koji su promovisali poremećaje u ishrani i samopovređivanje, što je navelo kompaniju da cenzuriše zlonamerne korisnike. Ali korisnici mreža su doskočili moderatorima. Na TikToku pogrešno kucaju haštagove kako bi zaobišli cenzurisane reči. Prošlog meseca, TikTok je cenzurisao snimke sa oznakom devious licks, tj. viralni izazov u kojem tinejdžeri uništavaju ili kradu školsku imovinu. Ipak, pogrešno napisana fraza je i dalje dostupna, čak ih i sama platforma predlaže. Slično tome, pogrešno napisani tagovi o nezdravim dijetama lako se mogu pronaći, a snimci imaju hiljade pregleda. Jedna takva objava promoviše unos manje od 500 kalorija dnevno.

Većina sadržaja na TikToku je bezopasna. Ali slično njenim prethodnicima, aplikacija još nije rešila očigledne probleme. Ako maloletnik želi da otvori nalog, ne postoje smernice koje će ga u tome sprečiti. Ako neko želi da gleda rizičan sadržaj, lako će ga pronaći. Opcije koje TikTok čine tako uspešnim, takođe ga čine rizičnim: što je korisnik aktivniji na određenim tagovima, FYP će mu nuditi više sličnog sadržaja, baš kao na Fejsbuku.

(TheEconomist-ZTP, foto: Mladen Antonov/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *