Gradonačelnik mađarskog gradića biće protivkandidat Viktoru Orbanu

Do pre nekoliko nedelja samo su politički zaluđenici znali ko je Peter Marki-Zaj. To se promenilo nakon njegove neočekivane pobede 17. oktobra u drugom krugu prvih predizbora u mađarskoj opoziciji. Pristalice šest partija izabrale su 49-godišnjeg gradonačelnika Hodmezovašarhelja, malog i gotovo neizgovorljivog grada na jugoistoku Mađarske, za svog kandidata koji će konkurisati Viktoru Orbanu na parlamentarnim izborima sledećeg aprila.

„Dobili smo bitku, ali ne i rat,“ rekao je Marki-Zaj, konzervativni katolik i nestranačka ličnost, na mitingu u Budimpešti. Pored njega je stajalo nekoliko političara, kao i članovi rodbine (otac je sedmoro dece). Primetno je bilo odsustvo njegove rivalke Klare Dobrev, inače potpredsednice Evropskog parlamenta. Dobrev je samo priznala poraz i obećala da će podržati Marki-Zaja u njegovom nastojanju da ukloni Orbana sa vlasti. Pobedila u prvom krugu opozicionih predizbora prošlog meseca, dok je Marki-Zaj bio treći iza Gergelja Karačonja, gradonačelnika Budimpešte. Ipak (posle izvesnog oklevanja) Karačonj se povukao u korist Marki-Zaja. Obojica su računali da Dobrev ne može da pobedi Orbana, najpre zato što je udata za Ferenca Đurčanja, krajnje nepopularnog bivšeg premijera, čije su laži o stanju privrede izazvale ulične nerede 2006.

Sada dolazi teži deo priče. Opozicione partije, u rasponu od levičarskih i liberalnih poput Momentuma i Demokratske koalicije do umerenog desnog Jobika, moraju da sačuvaju svoj jedinstveni front. Pored izbora zajedničkog kandidata za premijera, imenovali su i po jednog kandidata za svaku od 106 mađarskih izbornih jedinica. Ali već uoči drugog kruga predizbora počeli su da se svađaju. Marki-Zaj je optužio Dobrevu da je ucenjivala političare da glasaju za nju, dok je ona uzvratila poredeći svog konkurenta sa Orbanom i Trampom.

Opozicija mora mnogo da se potrudi da bi osvojila većinu, posebno u manjim gradovima, kaže analitičar Robert Laslo. Formiranje zajedničke liste za 93 poslanička mesta koja se biraju po proporcionalnom sistemu biće glavni izvor sukoba; ali Lasla brine i borba za prevlast unutar opozicije, koju će Orban i njegova stranka Fides gledati na sve načine da podgreju.

Orban, koji kontroliše dvotrećinsku većinu u parlamentu, koristiće sva dostupna sredstva da porazi svog rivala. Više bi voleo da su mu suparnici Karačonj ili Dobrev, jer bi ih lako diskreditovao kao Đurčanjeve marionette, ali takva retorika neće proći protiv ruralnog, konzervativnog gradonačelnika. Verovatno će isticati nervozu Marki-Zaja, njegovu nepredvidljivost i sklonost dugim govorima. Nesumnjivo će ga označiti kao „američkog agenta“, pošto je nekada radio u Americi, što je Orbanu dovoljno za konstruisanje teorija zavere. Premijer se državnim novcem uveliko udvara biračima. Građanima je obećao povraćaj poreza od 2 milijarde dolara početkom sledeće godine. Penzioneri će u novembru dobiti poseban dodatak, i još jednu tranšu pomoći u januaru. Minimalna plata će rasti.

Orbanovi prijatelji kontrolišu većinu medija. Takođe uživa podršku oligarha koji su se obogatili tokom njegovog mandata. Ali uprkos svim Orbanovim prednostima, ankete pokazuju da je izjednačen sa protivkandidatom. Ako opozicioni savez pobedi, Marki-Zaj je obećao da će popraviti odnose sa Evropskom unijom. Cilj mu je pridruživanje Evropskom javnom tužilaštvu, koje je nadležno za pronevere EU fondova, što je veliki problem u Mađarskoj. Takođe se priprema za usvajanje evra. Marki-Zaj je već dva puta iznenadio analitičare – prvo pobedom u gradu koji je tradicionalno lojalan Fidesu, a zatim i trijumfom na predizborima. Pobeda nad čovekom koji je Mađarsku pretvorio u sinonom za demagogiju biće još teži ali ne i nemoguć zadatak.

(TheEconomist-ZTP, foto: Adam Draskovics/Wikimedia)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *