Text-Only: Fejsbuk naplaćivao ‘besplatan internet’ u nerazvijenim zemljama?

Fejsbuk sarađuje sa mobilnim operaterima u zemljama u razvoju poput Indonezije, Filipina i Pakistana kako bi korisnicima omogućio besplatan pristup Fejsbuku i nekolicini drugih veb sajtova, ali korisnici nesvesno plaćaju svojim mobilnim provajderima, navodi Wall Street Journal.

Usluga Free Basics nudi se preko Meta Connectivity-a i trebalo bi korisnicima da omogući „pristup komunikacionim alatima, zdravstvenim informacijama, obrazovnim resursima i sličnim uslugama“ bez naknade. Program postoji od 2013, a od prošlog oktobra opslužuje više od 300 miliona ljudi. Istovremeno, njegova druga usluga, Discover, pruža ograničenu količinu besplatnih podataka svakog dana. Prema portparolu Mete, Dru Pusateriju, usluge koje se pominju u izveštaju nazivaju se Text-Only, što znači „pristup bazičnoj verziji Fejsbuka u kojoj postoje postovi, komentari i ostali tekstualni sadržaji, ali generalno ne možete da gledate video snimke i fotografije.”

Prema internom izveštaju, Fejsbuk je navodno znao da se korisnicima naplaćuje usluga interneta mesecima i problem nazvao „curenjem“, jer se dešava kada se plaćene usluge preklapaju sa onim što je besplatno. A pošto većina korisnika ima pripejd telefonske brojeve, mnogi ne shvataju da im se naplaćuje korišćenje mobilnih podataka dok im ne ponestane novca. WSJ napominje da je korisnicima u Pakistanu najviše naplaćeno za korišćenje Fejsbukove „besplatne“ usluge, u ukupnom iznosu od 1,9 miliona dolara, a slično se dogodilo u još dvadesetak zemalja.

Izgleda da problem potiče od Fejsbukovog softvera i korisničkog interfejsa, pri čemu su video snimci u korenu problema. Video sadržaji ne bi trebalo da se pojavljuju na tekstualnoj verziji Fejsbuka, ali greške u softveru dopuštaju da se neki provuku. Takođe nema obaveštenja koja bi korisnicima saopštila da im se gledanje videa naplaćuje. Prema dokumentima koje je pregledao WSJ, Fejsbuk je otkrio da 83 odsto nepotrebnih troškova potiče od video zapisa, koji uopšte ne bi trebalo da se pojavljuju.

Kako je WSJ ranije izvestio, korišćenje Fejsbuka mahom stagnira na razvijenim tržištima, a raste samo u zemljama sa slabom pokrivenošću internetom. Fejsbuk je u ovim zemljama nastupao ne samo kao društvena mreža, već i kao neka vrsta internet provajdera kroz partnerstva sa lokalnim mobilnim operaterima. Čak je postavio i sopstveni wi-fi u mnogim takvim zemljama. Indija je zabranila Fejsbukovu Free Basics uslugu 2016, navodeći da krši principe mrežne neutralnosti.

(TheVerge-ZTP, foto: TechJuice)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *