Nemačka: Ruski državljanin optužen za špijuniranje svemirske tehnologije

Nemačka je prošle godine uhapsila ruskog državljanina i optužila ga za špijuniranje u korist Rusije, saopštili su tužioci, navodeći da je prenosio informacije o evropskom svemirskom programu ruskim obaveštajnim službama. Savezni tužioci su rekli da je osumnjičeni, označen samo kao Iljnur N., bio saradnik jednog bavarskog univerziteta do hapšenja u junu prošle godine. Od tada je u pritvoru, a optužen je 9. decembra.

Hapšenje baca svetlo na ruske obaveštajne aktivnosti u Nemačkoj, u trenutku kada se Berlin suočava sa pritiskom zapadnih saveznika da snažnije podrži Ukrajinu dok se ruske snage gomilaju na njenim granicama. Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) prvi put je kontaktirala osumnjičenog najkasnije u jesen 2019, navodi se u saopštenju tužilaštva i dodaje da je on rekao SVR-u da je spreman na saradnju.

„Interesovanje ruske službe posebno je bilo vezano za različite faze razvoja evropskog svemirskog lansera Ariane i istraživanja optuženog,“ rekli su tužioci. Kremlj nije odgovorio na zahtev za komentar. Nezvanično se saznaje da je osumnjičeni radio na Univerzitetu u Augsburgu, kao centru za svemirska istraživanja. U ovom gradu se takođe nalaze proizvodni pogoni za novu generaciju lansirnog vozila Ariane 6.

Osumnjičeni je navodno radio na univerzitetskom odseku za mašinstvo nakon ranijeg zaposlenja u Ruskoj akademiji nauka u Moskvi. ArianeGroup je u zajedničkom vlasništvu Erbasa i francuskog Safrana; kompanija je etablirani igrač na rastućem globalnom tržištu lansiranja, gde je konkurencija između ruskog Roskosmosa i privatnika poput Džefa Bezosa i Elona Maska žestoka.

Od novembra 2019, osumnjičeni se redovno sastajao sa svojom ruskom vezom u Nemačkoj, pritom predajući informacije o istraživačkim projektima u zamenu za 2.500 evra u gotovini, rekli su tužioci. Činjenica da je plaćena suma nesrazmerna riziku od zatvorske kazne sugeriše da su informacije možda bile javno dostupne ili nepouzdane, rekao je zvaničnik. Nemačka je česta meta ruskih obaveštajnih operacija, saopštila je nemačka kontraobaveštajna agencija.

U decembru je nemački sud utvrdio da su ruski agenti odgovorni za ubistvo čečenskog disidenta 2019, usred dana u centralnom berlinskom parku, što je sudija nazvao „državnim terorizmom“. Rusija je odbacila presudu, a optužbe za državni terorizam i ubistvo nazvala je „neobjektivnim i politički motivisanim“.

(Reuters-ZTP, foto: ESA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *