Tesla i druge mega kompanije ulažu u bitkoin, kakve su posledice po tržište?

Nakon što je kompanija Tesla objavila da je uložila 1,5 milijardi američkih dolara u bitkoine i da će početi da prihvata kriptovalute za svoja električna vozila, cena bitkoina je naglo skočila. Sa oko 39.400$, vrednost bitkoina dospela je na 48.000$ za manje od 24 sata.

Cena je porasla za više od 50% u prvih šest nedelja 2021. Teslina investicija se očigledno već isplatila: u zavisnosti od tačnog dana kupovine, verovatno će vredeti preko 2 milijarde dolara, što podrazumeva profit od preko 500 miliona dolara.

Teslina investicija u bitkoin realizovana je nakon što su brojne druge kompanije pribavile kriptovalutu za svoje blagajničke rezerve. Kada šesta najvrednija kompanija na svetu povuče ovakav potez, to postaje primamljivo i za druge velike igrače. Nedavno je finansijski direktor Tvitera Ned Sigal najavio da i njegova kompanija razmatra takav potez, dok je Kraljevska banka Kanade savetovala Apple-u da učini isto.

Ukoliko je Tesla zaista pokrenula svojevrsnu zlatnu groznicu, takav trend će imati i neke neugodne posledice. Kompanija je svoju poslovnu strategiju opisala kao „veću fleksibilnost i raznovrsnost radi maksimiziranja prinosa od naše gotovine“. Korporativni blagajnici su uvek višak gotovine plasirali na finansijska tržišta kako bi ostvarivali male prinose, međutim sada je to teže realizovati zbog dugoročno niskih kamatnih stopa.

Ipak, ovaj slučaj se veoma razlikuje od standardnog upravljanja novcem. Bitkoin je vrlo nestabilna imovina, i kao takva neuobičajena u bilansu kompanija koje vrede blizu trillion američkih dolara. Nepunih godinu dana ranije, u martu 2020., cena je bila ispod 4.000 dolara, čak je i početkom 2021. cena pala za 30% pre svog najnovijeg skoka.

Tesla je gotovo 8% svojih rezervi uložila u kripto valutu. Ako bi Apple, Microsoft, Facebook, Tvitter i Google učinili isto, to bi značilo još oko 7 milijardi dolara investicija. To je manje od 1% ukupne vrednosti tržišta bitkoina, ali bi signal drugim kompanijama i malim investitorima pokrenuo trku koja bi tržište učinila nesrazmerno haotičnim. Neki analitičari već predviđaju da će cena bitkoina porasti na 100.000$ ili čak 200.000$ pre isteka 2021.

Takav rast bi višestruko povećao vrednost bitkoina u bilansima preduzeća u odnosu na datum investicije. Teslina alokacija od 8% je možda već prešla 12% vrednosti njenih rezervi. Ukoliko kompanija odluči da zadrži bitkoine koje dobije za svoje automobile, umesto da ih pretvori u dolare, taj procenat bi mogao još više da poraste.

Problem je što ovakav trend utiče na cene akcija preduzeća. Cena akcija Tesle porasla je za 2% odmah nakon vesti o kupovini bitkoina, mada je od tada pala za 5%. Dugoročniji primer je kanadska tehnološka kompanija Microstrategy. Cena njihovih akcija u poslednjih godinu dana povećala se desetostruko, zahvaljujući velikoj investiciji u bitkoine, ali je takođe pala za skoro četvrtinu nekoliko dana od Teslinog poteza.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard i nova američka šefica trezora Dženet Jelen apelovale su na veću regulaciju bitkoina tokom poslednjih nedelja. Stav američke regulatore agencije SEC biće izuzetno važan, i teško je predvideti poteze novoimenovanog šefa Gerija Genslera koji je i sam stručnjak za kriptovalute. Reakcije se mogu kretati od taktiziranja do sankcija kompanijama koje imaju bilo kakvu kripto imovinu.

Ukoliko cena bitkoina zaista dostigne 100.000$, možemo očekivati regulatorno ograničenje rezervi koju kompanije mogu držati u digitalnoj imovini. To bi bilo slično američkom pravilu da kompanije ne mogu otkupiti više od 25% prosečnog dnevnog opticaja sopstvenih akcija. Takvo pravilo bi primoralo kompanije da prodaju bitkoine ukoliko povećanje cena probije maksimalni nivo holdinga, stvarajući tako histeriju prodaje do sada neviđenu na kripto tržištu.

Za sada, bitkoin i dalje deluje kao privlačna kupovina, naročito na talasu Tesline investicije. Kripto zajednica će pomno pratiti hoće li druge velike kompanije slediti Maskov primer, i da li će Tesla ostati pri ovom ulaganju kada izađe njihov sledeći kvartalni izveštaj. Ako se ovaj trend nastavi, velike trzavice na kripto tržištu ostaviće nesagledive posledice.

(TheConversation-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *