Teorija o razvoju američkog biološkog oružja u Ukrajini omiljena u QAnonu

Proruski mediji i teoretičari zavere iz QAnona smatraju da Moskva preduzima vazdušne napade na Ukrajinu kako bi uništila laboratorije za proizvodnju biološkog oružja i time sprečila američkog virologa Entonija Faučija da stvori novu verziju koronavirusa. Ova teorija počiva na potpuno diskreditovanoj ideji da je koronavirus dizajniran kao biološko oružje, navodno po planu američke vlade. Pa ipak, teorija se naglo proširila, mnogo brže nego što društvene mreže uspevaju da je obuzdaju. Na nekontrolisanim mrežama poput Telegrama i 8chan-a, ova teorija je postala neverovatno popularna, beležeći stotine hiljada klikova dnevno.

Teoriji sada aktivno doprinosi jedna ruska ambasada, ruska državna medijska kuća i medijski kanali u Srbiji i Kini. Ruska vlada je već neko vreme polagala temelje za ovu zaveru. U januaru je sa jednog ruskog naloga na Telegramu upozoreno da je postoji „čitava mreža biolaboratorija” finansirana američkim parama, te da su smrtonosni virusi već testirani na građanima Kazahstana. Ruski list Izvestija objavio je u maju 2020. slične tvrdnje, nakon čega su one ponavljane na proruskim novinskim portalima u Ukrajini. Bliski savetnik ruskog predsednika Putina optužio je SAD da podižu „sve više i više bioloških laboratorija… uglavnom blizu ruskih i kineskih granica“.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin prošlog maja je izjavila da su SAD tajno razvijale biolaboratorije i da ih imaju 16, samo u Ukrajini. Kineski državni mediji su u više navrata širili tvrdnju da koronavirus potiče iz američke vojne baze u Fort Detriku. Čak je i ukrajinska Služba bezbednosti 2020. morala da demantuje navode o američkim objektima za biološko oružje na svojoj teritoriji. Ipak, teorija se ove nedelje pojavila sa novim ciljem. Čini se da je najnovija verzija teorije počela na Tviter nalogu @WarClandestine, gde su postavljene dve mape koje povezuju ruske vazdušne napade i „američke biolaboratorije u Ukrajini“. „Izgleda da Putin gađa gradove i lokacije #USBiolabs,” stajalo je u ovom tvitu.

Nalog @WarClandestine, i drugi povezani sa njim, izgleda da zaista pripadaju Amerikancu po imenu Džejkob, koji je povremeno postavljao slike i video snimke o sebi, uključujući i jedan TikTok video u kojem tvrdi da je služio u američkoj vojsci. Tokom protekle dve godine, na nalogu je često delio teorije zavere QAnona, beležeći hiljade retvitova, pre nego što je ugašen zbog širenja dezinformacija. Par sati nakon početnog tvita, zaverenički sajt Infowars objavio je članak koji u velikoj meri ponavlja pomenutu teoriju zavere. Nedugo zatim, desničarski medijski sajt OpIndia objavio je sličnu priču. Domet Infowars-a na društvenim mrežama je ograničen zbog zabrana na većini velikih platformi, ali je članak OpIndia-e podeljen preko 2.500 puta na Fejsbuku. Sijaset anti-vakcinaških i QAnon sajtova preuzelo je priču odatle. Slična objava na jednom manje poznatom sajtu masovno je deljena u Bugarskoj.

Ubrzo je haštag #usbiolabs ušao u trending. TikTok klipovi koji promovišu teoriju dobili su desetine hiljada klikova. Jedan Jutjub video, koji je ponovio informacije sa Infowars-a, pogledan je 350.000 puta do utorka popodne. Nakon što je Tviter suspendovao @WarClandestine, njegovi tvitovi su objavljeni na Redditu, na podforumu poznatom po dezinformacijama (r/conspiration), dobivši skoro 2.000 pozitivnih glasova. Na QAnon sekciji foruma 8chan, korisnici su povezali niz nasumučnih podataka kako bi upotpunili ovu senzacionalnu priču. Dok se Rusija suočava sa otporom ukrajinskih snaga, njeni zvaničnici su podsticali širenje teorije. Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini je 27. februara na Fejsbuku potvrdila da Sjedinjene Države „pune Ukrajinu biolaboratorijama, koje su – vrlo moguće – korišćene za proučavanje metoda za uništavanje ruskog naroda na genetskom nivou“. Zahtevi za komentar upućeni ruskim ambasadama u Bosni i Hercegovini, Sjedinjenim Državama, Britaniji i Kanadi ostali su bez odgovora.

@WarClandestine se ponovo pojavio na Tviteru pod novim nalogom kako bi podelio srpski članak. „Moja hipoteza je bila tačna!“ napisao je u tvitu. Takođe se pojavio na nemoderisanim društvenim mrežama Gettr i Telegram. Do utorka ujutru, zvanični kanal Sputnjika, ruske državne medijske kuće, objavio je za Telegram: „Evo nekih dokumenata o američkim biolaboratorijama u Ukrajini,“ prilažući dokumente američke vlade. (Iako u njima nije bilo ničega spornog ili neobičnog, skinuti su sa mreže u utorak popodne.) Teorija se takođe pojavila u kineskim državnim medijima, ali joj nije pridavana posebna pažnja.

Biolaboratorije i tajni dokumenti pomenuti su stotinama hiljada puta na brojnim Telegram nalozima na ruskom jeziku, uključujući one koji su imali važnu ulogu u širenju ruske propagande od početka rata, i koji su neposredno pre invazije prenosili informacije o anti-kovid konvojima u SAD-u i Kanadi. U jednoj objavi stoji da su „Sjedinjene Države radile na stvaranju smrtonosnog virusa u biolaboratoriji u Harkovu”, ukrajinskom gradu koji je teško bombardovan u ponedeljak. Ova teorija zavere je neosnovana. Ukrajina nema laboratorije sa oznakom BSL-4, što je najviši stepen kapaciteta za rad sa najopasnijim virusima, i ima samo jednu BSL-3 laboratoriju. Podrška ovoj ustanovi nije tajna i Amerika je finansirala brojna istraživanja o zoonozama u Ukrajini: Vašington takođe finansira objekte u Gruziji, pa čak i u Azerbejdžanu i Kazahstanu koji su u prijateljskim odnosima sa Rusijom.

Ovo nije prvi put da teorija zavere objavljena na Tviteru bude proširena preko kanala QAnona i Infowarsa, nakon čega postaje dogma desnog krila Republikanske partije. Tvrdnje da milijarder Džordž Soroš i šef Svetskog ekonomskog foruma Klaus Švab planiraju globalno socijalističko preuzimanje sveta postale su opšte mesto, od ulica Otave, preko Trampovih zvaničnih govora, do državne politike u autoritarnoj Mađarskoj.

(ForeignPolicy-ZTP, foto: Defense Threat Reduction Agency)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *