Nanoroboti mogu da očiste zagađenu vodu ‘hvatajući’ štetne hemikalije

Hemičari su kreirali nanorobote na magnetni pogon koji uklanjaju štetne materije iz vode. Pronalazak bi se mogao masovno proizvoditi i tako obezbediti održiv i pristupačan način dekontaminacije vode u postrojenjima za prečišćavanje.

Martin Pumera sa Univerziteta za hemiju i tehnologiju u Pragu i njegove kolege razvili su nanorobote korišćenjem toplotno osetljivog polimernog materijala i oksida gvožđa. Polimer se ponaša par malih ruku koje mogu da pokupe i izbace zagađivače iz vode, dok oksid gvožđa služi da namagnetiše nanorobote. Istraživači su takođe dodali atome kiseonika i vodonika oksidu gvožđa koji se može vezati za ciljane zagađivače.

Roboti su široki oko 200 nanometara i pokreću ih magnetna polja koja omogućavaju kontrolu njihovih pokreta. Pri niskim temperaturama od oko 5°C, nanoroboti se raspršuju u vodi. Kada se temperatura podigne na otprilike 25°C, nanoroboti se grupišu, sakupljajući sve štetne materije između sebe. Zatim se pomoću magneta uklanjaju iz vode i hlade radi separacije zagađivača.

Kada su testirani u vodi koja sadrži 5 miligrama arsena po litru, nanoroboti su uspeli da eliminišu 65,2 odsto arsena za 100 minuta. Za razliku od drugih nanorobota, ovima nije potrebno gorivo i mogu se višekratno koristiti, što ih čini održivim i isplativim. „Možete da promenite dizajn ili razvijete nanorobote tako da ciljaju određene hemijske čestice,“ kaže Pumera, koji se nada primetni ove tehnologije u industrijskim razmerama.

„Ovo je uzbudljiv projekat jer koristi kapacitete materijala koji reaguju na stimulanse i integriše ih u mikrorobotičke uređaja za prikupljanje i odlaganje različitih vrsta zagađivača,“ kaže Salvador Pane i Vidal sa Tehničkog univerziteta u Cirihu. „Jedan od ključnih izazova je stvaranje magnetnih navigacionih sistema koji bi ovu tehnologiju prilagodili čišćenju industrijskih otpadnih voda.

(NewScientist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *