Tenzije na levici: Kriza na Bliskom istoku podelila francusku opoziciju

Pre deset godina, francuska Socijalistička partija kontrolisala je predsedništvo, oba doma parlamenta te većinu regiona i velikih gradova. Danas je ova nekada moćna partija svedena na tihog manjinskog partnera u levičarskoj parlamentarnoj koaliciji koju kontroliše Žan-Lik Melenšon (na slici), bivši gorljivi trockista. Kada je ova četvorostranačka grupacija, poznata kao NUPES, okupljena prošle godine uoči parlamentarnih izbora, umereni Socijalisti su nevoljno prihvatili njena načela. Sada kada su isplivale razlike oko sukoba Izraela i Hamasa, koalicija se iznutra raspada.

Nespremnost Melenšona da osudi napade Hamasa na Izrael kao terorističke akte proizvela je prvu pukotinu. On je osudio nasilje i pozvao na prekid vatre, ali bez pominjanja terorizma ili Hamasa. Nesporazumi su se nastavili pa je Olivije Fore, lider Socijalističke partije, naredio „moratorijum“ na saradnju sa NUPES. Od tada su se stvari dodatno pogoršale. Fore je 31. oktobra izjavio da nema razloga da se vraća u koaliciju, mada se nije zvanično povukao. Podržao je uniju na levici, „ali ne po svaku cenu“. „Neprekidni konflikti“ svih učesnika, tvrdi Fore, „demonizuju“ levicu, baš u trenutku kada je, na krajnjoj desnici, Marin Le Pen uspela da „oddemonizuje“ vlastitu stranku. Zapravo, levica joj pomaže da deluje ozbiljno.

Načela koja su koaliciju pretvorila u najveću opoziciju manjinskoj centrističkoj vladi Emanuela Makrona više su imala veze sa ad hoc izbornom taktikom nego sa političkim uverenjima. Partije učesnice – Melenšonova Nepokorna Francuska, Komunisti, Zeleni i Socijalisti – ne slažu se oko NATO-a, Evrope, nuklearne energije i drugih pitanja. NUPES je vešt u teatralnim nastupima, osmišljenim tako da postanu viralni na društvenim mrežama. Jedan od Melenšonovih zamenika je mahao flašicom punom buba u parlamentu. Drugi je pozirao ispred vlade gazeći krpenu lutku sa likom jednog od ministara. Umereni Socijalisti su užasnuto posmatrali kako kredibilitet levice propada. Neslaganja oko krize na Bliskom istoku dovela su unutrašnje tenzije do tačke pucanja. U nedavnoj anketi, 63% glasača Socijalista ocenilo je Hamasove napade kao terorističke akte; među pristalicama Nepokorne Francuske, ta brojka je bila samo 38 odsto.

Socijalistima pak nedostaje politička težina da bi nastupali samostalno. Njihov kandidat je u poslednja dva ciklusa predsedničkih izbora ostvario poražavajuće jednocifren rezultat. Neki Socijalisti koji su nerado prihvatili koaliciju NUPES smatraju da bi aktuelna kriza mogla da raščisti teren. Kako kaže jedan bivši ministar, to je „šansa za prestrojavanje” levičarske politike, koja može da privuče i razočarane levičare iz Makronovog centrističkog saveza. Bernar Kaznev, bivši premijer koji je napustio Socijaliste kada su se pridružili NUPES-u, pozvao je stranku da definitivno izađe iz koalicije. Čak i ako tako bude, šteta će biti teško nadoknadiva. „Umerenjaci u partiji su se našli u zamci,“ kaže jedan ugledni Socijalista. Nova anketa o ishodu prvog kruga predsedničkih izbora 2027. daje kandidatu Socijalista samo 4-6%. Na vrhu liste, sa 31-33%, je Marin Le Pen.

(TheEconomist-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *