Moždani pejsmejker: Prvi implant na svetu koji uspešno leči depresiju (video)

Depresija može biti zastrašujuće teško stanje. Na sreću, istraživači širom sveta neprestano rade na novim mogućnostima lečenja, poput aktuelnog moždanog implanta za tretiranje depresije otporne na lekove. Blizu trećine svih depresivaca ne reaguje ili postane otporno na lekove. Za one kojima nikakvi lekovi ili druge vrste terapije ne pomažu, perspektiva može izgledati prilično sumorno.

Srećom, istraživački tim sa Univerziteta u San Francisku (UCSF) ispitivao je metode duboke stimulacije mozga koje bi potencijalno mogle da ublaže simptome depresije. Iako ugradnja malog malog uređaja u naše lobanje možda deluje zastrašujuće, duboka stimulacija mozga je već uspešno primenjena kod Parkinsonove bolesti i epilepsije. Ali depresija je znatno komplikovanija od ovih bolesti. Do sada je efikasnost ove metode na određene delove mozga (Brodmanova regija 25) bila neujednačena i uglavnom slaba.

Međutim, tim UCSF-a je napravio je značajan iskorak u ovoj vrsti terapije. Umesto da primenjuju isti metod stimulacije kod svih pacijenata, istraživači su identifikovali su biomarkere, tj. specifične obrasce moždanih talasa, koristili ih za personalizaciju mašine. Tim je stavio jedan elektroprovodnik u deo mozga gde je uočen biomarker, a drugi gde u ‘jezgro depresije’. Bilo je potrebno neko vreme da se pronađe najbolja lokacija za ublažavanje simptoma; nakon što bi prva elektroda otkrila biomarker, druga bi emitovala slabu struju šest sekundi duboko u pogođenom regionu mozga.

„Efikasnost ove terapije je pokazala da smo uspešno identifikovali regiju mozga i biomarker, a zatim ponovili terapiju u kasnijoj fazi ispitivanja pomoću implanta,“ kaže liderka naučnog tima Ketrin Skangos. „Ovo je neverovatan napredak u našem znanju o funkciji mozga koja je u osnovi mentalnih bolesti.“ Važno je naglasiti da je uspeh postignut samo kod jednog pacijenta, ali ona kaže da se oseća odlično.

„U prvih nekoliko meseci, povlačenje depresije bilo je tako naglo da nisam bila sigurna da li će to potrajati,“ rekla je pacijentkinja. „Ali efekti su zaista potrajali. I shvatila sam da uređaj zaista poboljšava terapiju i preporučenu negu.“ Međutim, locirani biomarker verovatno nije univerzalan, što znači da će istraživači morati da pronađu individualnu verziju za svakog pacijenta. Tim je već uključio više pacijenata u studiju kako bi pronašao personalizovane depresivne markere i primenio svoj specijalizovani „moždani pejsmejker“.

(ScienceAlert-ZTP, foto: UCSF)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *