Tečni robot može da se rastavi u sitne kapljice i skupi u loptu (video)

Meki robot napravljen od kapljica magnetne tečnosti može da se razdeli i ponovo skupi kada naiđe na prepreke ili uske prolaze. Istraživači kažu da bi se mogao koristiti za ciljanu isporuku lekova u budućnosti. Sinđan Fan sa Univerziteta Sučou na Tajvanu i njegove kolege koristili su kapljice ferofluida, u ovom slučaju magnetne nanočestice gvožđe-oksida suspendovane u ulju, kako bi napravili mekog robota veličine centimetra.

Skup kontrolisanih magneta može da pokrene robota ili mu promeni oblik po potrebi, delujući na nanočestice. Da bi ga pomerali kroz uske kanale, istraživači su upotrebili magnete kako bi stisnuli robota u tanak, izdužen oblik. Takođe su koristili magnetna polja kako bi robota veličine centimetar ili milimetar podelili na grupu manjih robota veličine milimetra ili mikrometra. Drugo podešavanje magnetnog polja pokretalo je delove da se ponovo spoje u jedno.

Pietro Valdastri sa Univerziteta u Lidsu (Britanija) kaže da bi ovaj izum mogao da „promeni igru“, jer bi pacijent mogao da proguta robota koji nosi lek i koji se potom razdvaja unutar tela, recimo u gastrointestinalnom traktu, tako da svaka mala robotska kapljica isporuči lek na ciljano mesto. Bredli Nelson sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu kaže da bi robot mogao da uklanjanja krvne ugruške koji izazivaju moždani udar, ali dodaje da bi generisanje dovoljno jakog magnetnog polja za precizno pomeranje robota unutar mozga bilo izazovno.

Upotreba novog robota u medicini je moguća, ali je vrlo verovatno daleko u budućnosti, kaže Hamidreza Marvi sa Univerziteta Arizone. Naučnik kaže da bi takav robot pre mogao da se upotrebi u ‘laboratorijama na čipu’ gde se hemijski procesi, kao što je testiranje na viruse, sprovode na veoma malom prostoru. U takvim situacijama, ferofluidni roboti bi mogli da isporuče hemikalije neophodne za hemijske reakcije.

(NewScientist-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *