Tajvan: Osma osoba uhapšena u sklopu istrage kineske špijunske mreže

Sedma osoba privedena je na Tajvanu u sklopu proširene istrage o kineskom špijunskom lancu koji je Pekingu navodno odavao osetljive vojnoobaveštajne podatke. Postojanje istrage otkriveno je u januaru ove godine, kada su tajvanske vlasti najavile hapšenje jednog penzionisanog i šest aktivnih vojnih oficira, koji su svi optuženi za špijuniranje u korist Kine.

6. januara ove godine, penzionisani pukovnik tajvanskog vazduhoplovstva, identifikovan samo po prezimenu (Liju), uhapšen je zbog špijunaže. Prema sudskim dokumentima koji su otpečaćeni u ispostavi Višeg suda Tajvana u Kaosjungu, Liju se povukao iz vazduhoplovstva 2013. Ubrzo nakon toga počeo je da posluje u Kini. Navodno ga je tokom jednog od njegovih putovanja u Kinu regrutovala kineska vlada. Osam narednih godina je obavljao špijunske operacije u ime Pekinga.

U okviru svojih špijunskih aktivnosti, Liju je navodno koristio svoje vojne kontakte da regrutuje šest aktivnih oficira tajvanskog vazduhoplovstva i mornarice za vršenje špijunaže, u zamenu za novčane isplate. Šest aktivnih vojnih oficira uhapšeno je zajedno sa Lijuom 6. januara. U aprilu ove godine, svih sedam osoba zvanično je optuženo za špijuniranje u korist Kine, što je kršenje tajvanskog Zakona o zaštiti podataka nacionalne bezbednosti.

Tajvanski državni tužioci tvrde da je svaki član špijunske mreže dobio između 6.500 i 23.000 američkih dolara jer su pristali da špijuniraju za Peking. Kao glavni agent, Liju je dobijao pojedinačne bonuse od 1.000-3.200 američkih dolara svaki put kada bi svojim kineskim vezama predao informacije koje su prikupili članovi špijunskog lanca.

Tajvanska vlada je 16. avgusta saopštila da je privedena još jedna osoba, navedena kao „terenski oficir“, zbog sumnje da je špijunirala za Kinu. Osumnjičeni je identifikovan samo po prezimenu Čeng. On je navodno optužen u ogranku Višeg suda Tajvana u Kaosjungu, istom sudu koji je prošlog januara procesirao optužbe za špijunažu protiv ostalih sedam osumnjičenih koji su pripadali špijunskoj mreži. Osmorici osumnjičenih je odbijen zahtev je kauciju. Suđenje im još nije zakazano.

(IntelNews-ZTP, foto: Chiang Ying-ying/AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *