Egipatski špijun: Optužen bivši radnik Merkeline pres službe

Bivši službenik medijske kancelarije nemačke vlade suočava sa optužbama da je radio za egipatsku Opštu obaveštajnu službu. Slučaj je izašao u javnost prošlog jula, u godišnjem nadzornom izveštaju. Nemački javni tužilac podneo je optužbu za špijunažu protiv državljanina Nemačke rođenog u Egiptu, koji je radio u Saveznoj kancelariji za štampu (BPA).

Vlasti su saopštile da je Amin K. optužen za odavanje informacija egipatskoj Opštoj obaveštajnoj službi (GIS), najranije od jula 2010. godine. Osumnjičeni je 1999. počeo da radi u BPA, koju trenutno vodi portparol Merkelove Štefen Zajbert. Tužioci navode da se osumnjičeni nadao da će njegov egipatski šef omogućiti njegovoj majci pravo na penziju. Ako bude proglašen krivim za špijuniranje u korist strane obaveštajne službe, optuženi bi mogao da dobije kaznu do pet godina zatvora.

Nemačka unutrašnja obaveštajna služba (BfV) obznanila je slučaj prošlog jula u svom godišnjem izveštaju o potencijalnim pretnjama demokratiji. Tada je savezna kancelarija za štampu ostala bez komentara, osim što je tvrdila da osoblje zaduženo za posete, kojem je Amin K. pripadao, nema pristup bazama podataka izvan svog sektora.

Savezni istražitelji su pokrenuli istragu prošlog decembra, upozoravajući da bi Egipćani koji žive u Nemačkoj „mogli da postatnu fokus“ egipatskog GIS-a i njegove Nacionalne službe bezbednosti (NSS). Među njima su i članovi Muslimanskog bratstva, koje je aktuelni predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi izbacio iz vlade 2013. godine, kao i egipatski hrišćani Kopti koji žive u Nemačkoj.

Savezna kancelarija za štampu se nalazi u Berlinu i organizuje posete koje broje do 85.000 ljudi godišnje. „Standardna tura uključuje posetu BPA, kao i sastanke sa članovima parlamenta i osobljem ministarstava,“ stoji na zvaničnoj veb stranici kancelarije.

(DW-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *