Svetski mediji: Kineski gradovi ponovo pod ključem, delta soj u zamahu

Usred najvećeg širenja kovida-19 u Kini još od prvih dana pandemije, zvaničnici su zaključali nekoliko gradova, naređujući stanovnicima da ostanu u svojim domovima dok ne budu testirani ili vakcinisani. Nakon što je prošle godine suzbila epidemiju u Vuhanu, Kina je zadržala stroge granične kontrole, kao i mere karantina i fizičkog distanciranja kako bi sprečila novo širenje zaraze, izveštava Associated Press. Ali sada se zemlja bori sa velikom epidemijom povezanom sa međunarodnim aerodromom u Nanđingu, lociranom u istočnoj provinciji Đangsu.

20. jula, devet aerodromskih radnika bilo je pozitivno na kovid-19, a u naredne dve nedelje zabeleženo je 360 novih slučajeva širom Kine, preneo je AFP. Nakon otkrivanja zaraze kod aerodromskog osoblja, vlada je odmah pokrenula kampanju testiranja 9,2 miliona stanovnika Nanđinga i uvela stroge blokade u nekim delovima grada, navodi BBC News. Međutim, novi slučajevi kovida-19 zabeleženi su i u drugim provincijama; do 4. avgusta epidemija je zahvatila najmanje 17 provincija, izveštava AP. Po analiziranju uzoraka virusa prikupljenih od zaraženih građana, vlasti su obznanile da je zaraza uzrokovana visoko prenosivim delta sojem, preneo je Gardijan.

U gradu Žužuu, u centralnoj provinciji Hunan, 1,2 miliona stanovnika dobilo je naređenje da ostane u svojim domovima od ponedeljka (2. avgusta), kako bi se organizovala akcija masovnog testiranja i vakcinacije, navodi AFP. Slično tome, Žangđađe, na severozapadu Hunana, prošlog vikenda je zatvorio stambene blokove, izveštava AP. Prema kineskim vlastima, do 3. avgusta je 1,4 milijarde stanovnika primilo 1,71 milijardu doza vakcine, ali nije poznato koliko građana je potpuno vakcinisano. Raniji izveštaji sugerišu da je najmanje 40 odsto stanovništva primilo dve doze; s tim u vezi, kineske kompanije nisu iznele nikakve podatke o tome kako se njihove vakcine drže protiv delta soja.

Tragovi zaraze u Pekingu i provincijama Sečuan, Laoning i Đangsu upraćeni su do Žangđađea putem opsežnog nadziranja kontakata, javlja The Global Times; izgleda da je čitav lanac zaraze krenuo od međunarodnog aerodroma Lukou u Nanđingu. Zdravstveni službenici su takođe upratili devet slučajeva do velike dvorane Mejli Sjangši u Žangđađeu, gde su nedavno boravile hiljade gledalaca. Na jednom od nastupa bilo je 2.000 ljudi, a ukupno se prati više od 5.000 gledalaca kao i njihovih bliskih kontakata, navodi Gardijan. U međuvremenu su sve turističke atrakcije u gradu zatvorene. Povrh toga, turisti moraju priložiti tri negativna testa na kovid-19 pre nego što napuste grad, prenosi agencija Sinhua.

Nekoliko slučajeva zaraze otkriveno je među građanima Pekinga koji su nedavno putovali u Žangđađe, javio je AFP. Prestonica je sada zabranila sve turističke posete gradu i zahteva od „neophodnih putnika“ da pokažu negativne testove na kovid-19 pre ulaska, prenosi BBC News. U Čangpin okrugu severozapadnog Pekinga, 41.000 stanovnika prošle nedelje je stavljeno pod karantin. Od početka pandemije, Kina je prijavila 4.636 preminulih i 93.289 zaraženih kovidom-19; podaci su uglavnom vezani za prvobitnu epidemiju u Vuhanu 2020, preneo je AP.

(LiveScience-ZTP, foto: Xinhua)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *