Švedska: Bivši radnik vojne bezbednosti uhapšen zbog međunarodne špijunaže

Jedna osoba uhapšena je u utorak u centralnoj Švedskoj pod sumnjom za tešku špijunažu; slučaj je povezan sa državnim zvaničnikom uhapšenim u septembru pod sumnjom za neovlašćeni promet poverljivih informacija. Mats Ljungkvist, tužilac u sektoru nacionalne bezbednosti, rekao je za švedski list Dagens Nyheter (DN) da ne može ništa više da kaže o slučaju, dodavši da je „to veoma osetljiva stvar“.

Prema DN-u, dokumenti Okružnog suda u Stokholmu pokazuju da je uhapšeni muškarac deo istog slučaja kao i zvaničnik uhapšen u septembru. Tada je švedski list Aftonbladet izvestio o hapšenju švedskog državljanina poreklom iz Irana, koji je ranije radio za Švedsku bezbednosnu službu (SAPO) i švedske oružane snage. Osumnjičeni je u trenutku hapšenja bio zaposlen u sektoru bezbednosti i zaštite podataka pri Švedskoj nacionalnoj agenciji za hranu, navodi se u izveštajima.

Prvoosumnjičeni je navodno negirao radnje koje mu se stavljaju na teret. Rođen je u Iranu, ali se kao dete preselio u Švedsku. Nejasno je da li je osumnjičen za špijuniranje u korist Irana ili neke druge zemlje. Kako navodi DN, prestup je navodno počinio tokom devet godina rada u službi bezbednosti i oružanim snagama. Iako je uhapšen zbog neovlašćenog prometa informacija, postoje indicije da je delovao u korist strane sile.

Muškarac je bio zaposlen u švedskoj vojnoobaveštajnoj i bezbednosnoj službi (MUST) od marta 2011. do septembra 2014, tačnije u Kancelariji za specijalne nabavke (KSI), jednoj od najtajnovitijih jedinica u MUST-u, preneo je DN u utorak.

(JerusalemPost-ZTP, foto: Hakan Dahlstrom/Flickr)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *