Švedska bezbednost istražuje pojavu dronova blizu svojih nuklearnih centrala

Švedska služba unutrašnje bezbednosti (SAPO) saopštila je da je od policije preuzela slučaj bespilotnih letelica, uočenih u blizini tri nuklearne elektrane. SAPO je u ponedeljak potvrdio ranije izveštaje da je obezbeđenje nuklearne elektrane Forsmark primetilo velike dronove u petak. Objekat se nalazi na samo 150 kilometara severno od Stokholma; reč je o najvećem proizvođaču električne energije u zemlji.

Potom su se pojavili izveštaji o špijunskim dronovima primećenim iznad druge dve švedske nuklearne elektrane, tačnije Oskarshamn, na jugoistočnoj obali Baltičkog mora, i Ringhals, na poluostrvu Vero, na zapadnoj obali Švedske. Prema izveštajima, dronovi su bili dovoljno veliki da izdrže olujne vetrove koji su u to vreme duvali iznad većeg dela Švedske. Dronovi su nestali bez traga, a švedske vlasti kažu da za sada nema osumnjičenih.

SAPO je u ponedeljak saopštio da je preuzeo kontrolu nad istragom, kako bi „detaljnije istražio incidente“. U nedavnom izveštaju Rojtersa, navodi se da su bespilotne letelice uočene dan nakon što je švedska vojska patrolirala gradom Visbijem na ostrvu Gotland. Patrole su izašle na teren usled „rastućih tenzija“ između Rusije i NATO-a. Kao i susedna Finska, Švedska nije članica alijanse, ali je poslednjih meseci bilo apela da se pridruži, u svetlu obnovljenih tenzija između Rusije i Ukrajine.

(IntelNews-ZTP, foto: TT)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *