Antitela posle blažeg oblika kovida-19 štite od reinfekcije šest meseci

Medicinski institut u Mičigenu otkrio je da većina pacijenata sa blagim infekcijama kovidom-19 proizvodi antitela koja traju i štite od ponovne infekcije do šest meseci. Istraživači su pratili 130 ispitanika kojima je kovid-19 utvrđen PCR testom između tri i šest meseci nakon početne infekcije. Tri pacijenta su hospitalizovana, dok su ostali lečeni ambulantno i imali su blagu infekciju, sa simptomima poput glavobolje, jeze i gubitka ukusa ili mirisa.

Rezultati, objavljeni u Microbiology Spectrum, otkrivaju da je oko 90% učesnika proizvelo antitela na šiljasti i nukleokapsidni protein, i svi sem jednog su imali ujednačene nivoe antitela na početku infekcije. „Ranije se smatralo da samo teže oboleli od kovida-19 reaguju na infekciju sa većom količinom antitela,“ kaže Čarls Šuler, vodeći istraživač i docent imunologije. „Dokazali smo da su i ljudi sa blagim oblicima kovida-19 proizveli i zadržali dovoljno antitela.“ Šulerov tim je takođe otkrio da se aktivnost antitela nije značajno promenila između prve i druge kontrolne posete lekaru, u razmaku od tri i šest meseci nakon infekcije.

Istraživački tim sada analizira uzorke ove grupe ispitanika godinu dana nakon infekcije kako bi dalje procenio aktivnost antitela. U međuvremenu su zaključili da osobe sa kovidom-19 mogu odložiti vakcinaciju 90 dana nakon izlečenja. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje osobama koje se leče monoklonskim antitelima ili rekonvalescentnom plazmom da sačekaju 90 dana nakon terapije pre nego što se vakcinišu; svi drugi treba da sačekaju da se oporave od kovida-19 i „ispune kriterijume za prekid izolacije“.

Studija sprovedena u Kentakiju pokazala je da nevakcinisani koji su preležali kovid-19 imaju 2,34 puta veći rizik od ponovne zaraze nego potpuno vakcinisani, sugerišući da „vakcinacija pruža dodatnu zaštitu od reinfekcije“. Istraživanje je sprovedeno između marta 2020. i februara 2021, dakle nekoliko meseci pre nego što se Delta soj proširio u Sjedinjenim Državama. Usred porasta broja infekcija i hospitalizacija, naglašava Šuler, nevakcinisani će platiti „visoku cenu“.

„Ovi rezultati su ohrabrujući za sve koji su već prošli kroz infekciju kovidom-19,“ dodaje naučnik. „Ipak, ne preporučujem nalaze ove studije kao razlog za nevakcinisanje onih koji ranije nisu bili zaraženi. Vakcinacija smanjuje zaraznost, rizik hospitalizacije i smrti od kovida-19. Postizanje prirodnog imuniteta nije vredno potencijalnih neprijatnosti i rizika po sebe i druge.“

(technology.org-ZTP, foto: Matt Miller)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *