Ruska opozicija: Najava političke karijere Julije Navaljni je podmetnuta vest?

Nakon što je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni prošle godine otrovan nervnim gasom Novičok, njegova supruga Julija našla se u žiži međunarodne javnosti, boreći se da njen suprug odleti za Nemačku na spasonosno lečenje.

Njena staloženost i hrabrost doneli su joj brojne političke sledbenike. S obzirom da je njen suprug osuđen na tri godine boravka u kažnjeničkoj koloniji, ruska i zapadna štampa počele su da nagađaju da li će prva dama ruske opozicije učestvovati u nastupajućim parlamentarnim izborima.

Međutim, izgleda da je takve glasine podmetnula sama ruska država. Prve pretpostavke da bi se Navaljna zaista mogla kandidovati isplivale su u novembru 2020., dok se njen suprug još oporavljao u Nemačkoj. Nemački novinski sajt Abendlich Hamburg izvestio je da su navodni zapadni sponzori Navaljnog utvrdili da njegova popularnost opada, te su odlučili da podrže njegovu suprugu na parlamentarnim izborima u septembru ove godine. Ovaj izveštaj su ubrzo preneli ruski prodržavni mediji.

Ali, ispostavilo se da je Abendlich Hamburg bio lažnjak. Nemački nedeljnik Die Zeit je otkrio da je portal prvobitno bio hostovan na ruskim serverima, dok su njegovi profili na društvenim mrežama otvoreni samo par meseci ranije i imali nekolicinu pratilaca. Članak o Juliji Navaljni i njenoj političkoj budućnosti napisan je na lošijem nemačkom jeziku, pri čemu su drugi članci na sajtu kopirani direktno sa nemačke verzije portala Russia Today. Nemački medijski analitičari i Nemačko udruženje novinara rekli su ruskom listu Kommersant da nikada nisu čuli za Abendlich Hamburg. Do decembra, sajt je potpuno nestao sa interneta.

Sve je delovalo kao školski primer dezinformisanja, praktikovan još za vreme hladnog rata: priču objavi opskurni medij, a mediji lojalni Kremlju prenesu je kao činjenicu, računajući da će mali bnroj čitalaca proveravati prvobitni izvor. Ruski operativci su koristili slične taktike za plasiranje lažnih vesti u zapadnim medijima.

„To je tehnika u kojoj su Rusi vrlo dobri, a sada je primenjuju i mnogi drugi akteri, bilo da imaju državnu podršku ili ne,“ kaže Bret Šejfer, saradnik za medije i digitalne dezinformacije iz Alijanse za utemeljivanje demokratije.

U intervjuu za rusko izdanje Harper’s Bazaara, Navaljna, koja inače retko daje izjave za medije, negirala je bilo kakve planove za ulazak u politiku. „Mnogo je zanimljivije biti supruga političara. Takođe, ono što činim sa ove pozicije donekle jeste politika,“ rekla je Navaljna, pre nego što je navodno prošle nedelje odletela za Nemačku.

Vladimir Ašurkov, izvršni direktor Navaljnijeve antikorupcijske fondacije, takođe je negirao da Julija ima bilo kakve neposredne političke ambicije. „Nema mnogo istine u celoj ovoj gužvi. Ona ne planira da se kandiduje za javnu funkciju,“ rekao je. Kao što je često slučaj u Rusiji, trag ove medijske afere vodi nazad do kremljanskih spin doktora.

Julija i Aleksej Navaljni (foto: EPA)

„Mislim da ljudi koji šire ove glasine žele da premeste fokus sa Alekseja na Juliju, i tako ubede javno mnjenje da se Aleksej nikada neće kandidovati,“ kaže Ašurkov. „I dalje smo mu odani kao vođi naše organizacije i našem kandidatu. To je jednostavno tako.“

Kao i kod drugih ruskih medijskih kampanja, teško je utvrditi jasnu vezu sa Kremljom. Neki ruski projekti dezinformisanja imaju oblik „vodoskoka laži“, koje je lakše demantovati. „Pravi izazov su informacije koje se podmeću selektivno, i koje su osmišljene tako da same dobiju na zamahu,“ smatra Šejfer.

Iako kratkog veka, Abendlich Hamburg je poslužio svojoj svrsi. Ruski mediji ubrzo su počeli sa spekulacijama da li će Navaljna postati ruska Svetlana Tihanovska, aludirajući na liderku beloruske opozicije koja je političku štafetu preuzela od svog zatočenog supruga i postala izazov dugogodišnjem predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Prošle nedelje je lobistička grupa odana Kremlju zatražila izmenu zakona kako bi se onemogućile kandidature rođaka „stranih agenta“ i sprečio potencijalni „beloruski scenario“. Predlog još nije podnesen zakonodavnom telu, ali je predsednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin već signalizirao podršku takvom potezu. „Smatramo da pojedincima koje angažuju strane vlade ne sme biti dozvoljeno da učestvuju na izborima,“ rekao je.

Navaljnijeva antikorupcijska fondacija proglašena je „stranim agentom“ 2019. godine, prema kontroverznom ruskom zakonu kojim se izriču kaznene mere subjektima koji primaju inostrana sredstva. Tada je Navaljnijeva portparolka demantovala da je fond ikada dobijao strane donacije.

Dakle, zašto bi Kremlj pokretao takve glasine o Navaljnoj? Verovatno da bi okrunio podršku njenom suprugu, najistaknutijem kritičaru predsednika Vladimira Putina. S obzirom na seriju protesta širom Rusije, navodna zapadna podrška Juliji Navaljnoj mogla bi da potkopa ugled glavnog ruskog opozicionara. „Politička karijera Julije Navaljne je dobro proračunata agenda. Zaboravite ‘lošeg momka Navaljnog’ i gledajte njegovu ‘prepodobnu suprugu’,” poručuje ruski časopis Wonderzine.

Naravno, Jasno je da politički sledbenici Navaljne nisu automatski i lakeji Kremlja. Protest solidarnosti sa Navaljnom i suprugama sve većeg broja političkih zatvorenika održan je u Moskvi na Dan zaljubljenih. Kao diplomirani ekonomista i javna ličnost koja spremno odoleva političkim pritiscima, Navaljna ima osobine dobrog političara.

Čitava afera pokazuje kako čak i naizgled bezazlene glasine mogu da idu na ruku veštim propagandistima Kremlja. Prema rečima novinarke Wonderzine-a Julie Taratute „granica između iskrenog uzbuđenja i nesvesnog nasedanja na propagandu je zamagljena. I dok se osvestite, već ste propali kroz tanak led,“ zaključuje autorka.

(ForeignPolicy-ZTP, foto: CNN)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *