Sponzor britanskih špijuna: Kralj Čarls III ima dugu istoriju sa obaveštajnim službama

Veliko interesovanje kralja Čarlsa za špijunažu ide mnogo dublje od filmova o Džejmsu Bondu i Aston Martina DB5, mada kraljevska porodica nije mogla da odoli da ne navrati na snimanje filma 2019. kako bi proćaskala sa glavnim glumcem Danijelom Krejgom. Britanski monarh ima dugogodišnju vezu sa britanskim bezbednosnim službama i imenovan je za Kraljevskog pokrovitelja obaveštajnih agencija 2011. na preporuku šefova MI5, MI6 i GCHQ. Ali šta to znači u praksi?

Deset dana nakon što je dvostruki agent ruskog GRU-a Sergej Skripalj otrovan gasom Novičok u gradu Solsberiju u martu 2018, princ Čarls je nenajavljeno posetio MI5 radi brifinga i nekoliko meseci kasnije obišao Solsberi. Afera Skripalj svakako nije prvi niti poslednji povod za angažovanje Kraljevskog pokrovitelja obaveštajnih agencija. Kao monarh, kralj Čarls će sada dobijati redovne bezbednosne brifinge od agencija, zajedno sa dnevnim „crvenim kutijama“ špijunskih tajni, uključujući obaveštajne izveštaje, vladina dokumenta i tajne izveštaje iz zemalja Komonvelta.

Kralj Čarls će takođe redovno posećivati agencije da bi iz prve ruke video kako se nose sa svakodnevnim bezbednosnim pretnjama i da obiđe istorijske špijunske artefakte poput mašine za šifrovanje NOREEN koja je korišćena na kraljevskoj jahti kada bi kraljica Elizabeta boravila u inostranstvu, kao i njen BRENT ključ za bezbedni telefonski sistem. U ceremonijalnom smislu, Čarls će verovatno nastaviti sa deli unapređenja bitanskim elitnim špijunima. Od 2011. Čarls je predevodio godišnju ceremoniju u palati Sent Džejms (ili Klarens Haus) gde je nagrađivao vrhunske agente za uspešne akcije koje nikada neće izaći u javnost. Kraljev život je oduvek bio ispunjen špijunima. Tri dana nakon što je Čarls III rođen (1948), britanske diplomate su se okupile u Forin ofisu kako bi razgovarale o perspektivama Hladnog rata sa Sovjetskim Savezom.

Planovi za hipotetički Treći svetski rat i mogućnost nuklearnih raspada usledili su u potonjim godinama. U slučaju rata, kraljevska porodica, uključujući tada tinejdžera Čarlsa, navodno je trebalo da bude sklonjena na nepoznatu lokaciju kako bi se sprečilo da monarhija bude zbrisana nuklearnim udarom. Ubistvo američkog predsednika Kenedija 1963. dodatno je zabrinulo kraljevsku bezbednost, budući da je Čarls trebalo da započne studije na Univerzitetu Kembridž 1967. Dok je mladi princ vozio bicikl po gradu, njegovo obezbeđenje ga je diskretno pratilo u ofucanom Land Roveru, pretvarajući se da je pred njima običan student. Obezbeđenje je imalo posla kada je grupa studentkinja sa drugog univerziteta navodno planirala da kidnapuje Čarlsa i zadrži ga radi otkupnine, navodi se u knjizi The Secret Royals. Kraljevski telohranitelj je takođe imao sobu na Triniti koledžu, prema Kembridžovom časopisu Varsity, i pohađao je ista predavanja kao i princ, iako, nasuprot urbanoj legendi, nije polagao ispite.

U vreme kada je Čarls studirao na Univerzitetu Aberistvit u Velsu 1969. godine, britanski obaveštajci su brinuli zbog velških nacionalista i pretnji terorizmom. Osnovana je specijalna jedinica koja se isključivo bavila pretnjama Čarlsu. Čak i nakon pokušaja otmice princeze Ane 1974. godine, bezbednosne mere su ostale manjakave po današnjim standardima. Čarls je navodno imao dva telohranitelja, ali kraljevskim automobilima je falilo neprobojno staklo, oklop i pouzdane radio komunikacije. Smrt lorda Mauntbatena u bombaškom atentatu u Irskoj 1979. bila je posebno dramatična za Čarlsa, koji je u svom dnevniku zapisao da mu je Mauntbaten bio kao deda, otac, brat i prijatelj. Obezbeđenje je ponovo pojačano nakon venčanja lejdi Dajane Spenser i princa Čarlsa 1981. Jedan izveštaj u dosijeima FBI-a detaljno opisuje pretnju bombom na američkom tlu, a u proleće 1981. britanske službe su presrele i deaktivirale pismo-bombu upućena princu Čarlsu, prema knjizi Lilibet: Intimate Portrait of Elizabeth II.

Na princa je pucano tokom posete Australiji 1994. godine, kada su meci prošli metar pored njega. Izgleda da Čarls nije imao saznanja o neprijateljskom špijunu u palati. Napisao je pismo podrške KGB-ovom agentu Entoniju Blantu, naizgled nesvestan da je ovaj istoričar umetnosti bio član ozloglašene Petorke sa Kembridža, koja je tokom Hladnog rata radila u korist Moskve. Princ Čarls i vojvotkinja Kamila su se 2010. zatekli usred jednog od najvećih bezbednosnih rizika. Njihov automobil je napala grupa studenata koji su u Londonu protestovali zbog povećanja školarina. Demonstranti su razbili prozor, bacili farbu na njihov automobil i uboli vojvotkinju u rebra. Tri godine kasnije, Skotland Jard je obustavio istragu bez hapšenja glavnih osumnjičenih.

Od tada, tokom posebnih događaja kao što su Olimpijske igre u Londonu 2012. ili venčanje princa Harija 2018, britanske službe sarađuju sa specijalnim kraljevskim timovima, naoružanim oficirima i vojskom u okviru javnih i tajnih planova. Kada je Čarls III postao državni monarh u septembru, nasledio je kraljičin bezbednosni tim, uključujući majora Džonatana Tompsona koji je služio u 5. bataljonu kraljevskog puka Škotske. Tompson je bio u povorci koja je pratila kraljičin kovčeg od Bakingemske palate do Vestminster Hola. Prema Tompsonovom LinkedIn profilu, diplomirao na Univerzitetu Aberistvit u Velsu gde je studirao ekonomiju, međunarodnu politiku i obaveštajne poslove, a od 2006. započeo službu u britanskoj vojsci.

(Spyscape-ZTP, foto: Victoria Jones/PA Media)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *