Špijunski čamac nasukan na obalama Škotske (foto)

Prošle nedelje je malo bespilotno plovilo pronađeno nasukano na škotskom ostrvu Tajri, stotinak kilometara od britanske podmorničke baze Faslejn.

Reč je o Wave Glider-u, modelu američke kompanije Liquid Robotics, koji može da pređe hiljade kilometara; koristi ga američka mornarica, britanska Kraljevska mornarica, te druge vladine agencije i naučni istraživači. Obalska straža do sada nije pronašla vlasnika, ali konfiguracija plovila ukazuje na špijunsku misiju.

Britansko ministarstvo odbrane u početku nije odgovaralo na novinarska pitanja, ali je kasnije njihov portparol izjavio da brod nije njihov. Vojni zvaničnici nisu reagovali na spekulacije da je nasukana jedrilica možda vlasništvo američke mornarice.

Druga mogućnost je da je čamac naučno-istraživački, mada je to malo verovatno zbog neobične konfiguracije antena. Britanski Centar za zaštitu sredine i ribarenje (Cefas), koji je prethodno koristio Wave Glider za praćenje zaliha ribe u Severnom moru, potvrdio je da plovilo nije njihovo. Wave Glider održava vezu sa svojim operaterom preko satelita, tako da se uvek može locirati. Cena mu je preko 250 hiljada dolara, zbog čega naučni ili komercijalni timovi obično traže povraćaj imovine što je pre moguće.

Postoji nekoliko karakteristika ovog konkretnog Wave Glider-a koje ukazuju na vojnu, a ne naučnu misiju. Jedna je siva boja, umesto uobičajene svetlo žute, kao i odsustvo zastavice koja ga čini lakše uočljivim. Ne postoje radarski reflektor i navigaciona svetla koja su obavezna za noćnu plovidbu prema britanskom zakonu. Bez ovih tehnikalija, jedrilicu je veoma teško uočiti. Time bi se moglo objasniti zašto je jedna antena slomljena i kako je čamac izbačen na obalu. Glavno pitanje je zašto bi takvo plovilo radilo u „stelt modu“.

Ova jedrilica nije imala senzore iznad vode, kao većina naučno-istraživačkih plovila, već samo komunikacionu antenu. Svi senzori su bili ispod vodne linije, slično SHARC sonaru koji se koristi za otkrivanje i praćenje podmornica, što je prikazano u vežbi britanskog Bespilotnog ratnika 2016. godine.

Moderna era bespilotnih i potencijalno neprimetnih plovila komplikuje otkrivanje vlasnika, za razliku od starih vremena kada je ime vlasnika stajalo na boku čamca. Kina nagrađuje ribare koji prijave bespilotna plovila u njenim teritorijalnim vodama, jer ih smatra „stranim špijunima“. Nije retkost da ribari zbilja primete bespilotne čamce američkog porekla, poslate u misiju prikupljanja obaveštajnih podataka. Lokacija ostrva Tajri je indikativna, jer je blizu glavnog prolaza za britanske podmornice iz baze u Faslejnu.

Sumnje dodatno podstiču izveštaji iz septembra 2019, kada je slično plovilo pronađeno 150 km dalje, na obalama Severne Irske. Ovaj čamac je takođe bio sive boje, te ogoljenog trupa sa polomljenim antenama i ostalim dodacima. Ni ovde se vlasnik nije pojavio, što ukazuje na skrivene namere.

U ovoj fazi istrage, sve što možemo reći je da ova plovila ne pripadaju britanskoj vojsci, već da tajno operišu u vodama Velike Britanije, u području od velikog strateškog značaja. Da li njima upravlja neka američka agencija, sa ili bez britanskog znanja, u ovom trenutku je nepoznato.

(Forbes-ZTP, foto: facebook.com/MCA)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *