Nemački ministar zdravlja: Vakcina protiv koronavirusa pre aprila 2021.

Nemačka bi trebalo da započne imunizaciju građana protiv koronavirusa u prva tri meseca 2021, rekao je ministar zdravlja Jens Špan. Vakcina će se davati samo onima koji žele da je prime.

Iako Nemačka i dalje čeka svoje istraživače da razviju efikasnu vakcinu, ministar zdravlja Jens Špan prognozirao je u ponedeljak da će početak vakcinacije uslediti za samo nekoliko meseci.

„Kako stvari stoje danas, 12. oktobra, pretpostavljam da bismo sa vakcinacijom mogli da počnemo u prvom kvartalu sledeće godine“, rekao je.

On je naglasio da će vakcinacija bila dobrovoljna. Nemačke vlasti planiraju da vakcinu najpre dobiju rizične grupe, poput osoba koji pate od već postojećih zdravstvenih tegoba, zatim starijih osoba, zdravstvenih radnika i zaposlenih u staračkim domovima.

Iako je Rusija u avgustu odobrila vakcinu protiv koronavirusa, saopštenje je naišlo na sumnje naučnika širom sveta. SAD, Kina i nekoliko drugih zemalja takođe razvijaju svoje verzije vakcine. Prošlog meseca, SZO je rekla da neće odobriti nijednu vakcinu pre nego što se pokaže bezbednom i efikasnom.

Nemačka takođe ulaže stotine miliona evra u kompanije za medicinska istraživanja, u pokušaju da podstakne razvoj vakcine.

U septembru su i Špan i nemačka ministarka Anja Karliček izrazili nadu da će vakcinacija započeti u prvim mesecima sledeće godine. Razgovarajući putem video linka sa Institutom za ekonomska istraživanja (Ifo) iz Minhena, Špan je rekao da ostaje pri svojoj prognozi. Nije delovao zabrinuto zbog moguće nestašice vakcine, ukazujući na mnoge konkurentske projekte koji su istom zadatku.

„Ako svi trkači stignu do cilja, imaćemo više nego dovoljno vakcina“, rekao je.

Koronavirus je do sada usmrtio preko milion ljudi širom sveta, uključujući 9.600 u Nemačkoj, prema podacima koje je prikupio američki univerzitet Džons Hopkins.

(DW-ZTP, foto: Metodi Popow/Imago)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *