Špijunirali za Kinu: Bivši agenti DGSE osuđeni na zatvorske kazne

Dvojica bivših agenata francuske obaveštajne službe osuđeni su na zatvorske kazne, nakon što su proglašeni krivim za špijuniranje u korist Kine, izvestili su agencija Frans Pres i TV Frans Info.

Sudije krivičnog suda, koji je zasedao iza zatvorenih vrata, osudile su agente na osam i dvanaest godina, zbog izdaje. Treća osoba, za koju Frans Info spekuliše da je supruga jednog od agenata, dobila je četvorogodišnju kaznu.

Pjer-Mari H. i Anri M. prethodno su optuženi za „dostavljanje informacija stranim silama“ i „nanošenje štete interesima nacije“. Obojica su radili za francusku spoljnu obaveštajnu službu, DGSE.

Penzionisani agenti optuženi su i pritvoreni u decembru 2017., a Pjer-Mari H. je tada pušten uz kauciju. Njegova supruga Lorens H. optužena je za „prikrivanje imovine proistekle iz obaveštajne saradnje sa stranom silom, uz moguću posledice za osnovne interese nacije“.

Zbog osetljive prirode postupka, suđenje je teklo bez prisustva javnosti. Kada je slučaj konačno otkriven u maju 2018., francuski zvaničnici su ga opisali kao „izuzetno ozbiljan“.

Ministarka odbrane Florans Parli tada je izjavila da su agenti osumnjičeni za nešto što bi se moglo opisati kao „izdajničko“ delovanje, koje je moglo da ugrozi državnu bezbednost. Zapravo je DGSE sama otkrila curenje informacija i svoje nalaze predala tužilaštvu.

Afera sa prevodiocem               

Zvaničnici su izneli malo detalja o slučaju, kao i o zemlji za koju su agenti navodno radili. Prema medijskim izveštajima, optuženi agenti su bili kolege u službi od 90-ih, i radili su za Kinu.

Anri M. je 1997. imenovan za poverenika DGSE u Pekingu, te formalno zaposlen kao drugi sekretar u francuskoj ambasadi. Opozvan je početkom 1998., nakon što je imao aferu sa ambasadorovim kineskim prevodiocem. Penzionisao se nekoliko godina kasnije i vratio u Kinu 2003., kada se oženio tada već bivšim prevodiocem i skućio na ostrvu Hainan na jugu zemlje.

Pjer-Mari H., koji nikada nije službovao u inostranstvu, uhapšen je na aerodromu u Cirihu noseći gotovinu, nakon što se sreo sa kineskom vezom na ostrvu u Indijskom okeanu. Osim veza sa Kinom, AFP nije pribavio nezavisne informacije koje bi povezale dvojicu agenata.

Novinar Frank Reno bavio se slučajem Anrija M. u svojoj knjizi o francuskoj diplomatskoj službi, pod naslovom „Les Diplomates“.

Tokom 90ih, dok je Henri M. službovao u Pekingu, postojale su jake tenzije između Kine i Francuske, delom zbog gušenja protesta na Tjenanmenu, delom zbog prodaje francuske fregate Tajvanu.

„Ta afera je stvorila više problema za DGSE, koja je zato morala da vraća operativce u Kinu,” rekao je Reno za AFP.

(France24/Reuters-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *