MI6: Ričard Mur je novi šef britanske obaveštajne službe

Za novog šefa Tajne obaveštajne službe (SIS), poznatije kao MI6, imenovan je Ričard Mur. On je trenutno politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova i bivši ambasador u Turskoj. Mesto šefa MI6 će preuzeti na jesen.

Poziciju će naslediti od ser Aleksa Jangera, koji je na toj funkciji otovo šest godina. Za Mura je rečeno da je „odličan izbor“, te da je „miran, angažovan, promišljen i hrabar“.

MI6 je britanska spoljna obaveštajna služba, odgovorna za prikupljanje obaveštajnih podataka izvan Velike Britanije. Kao njeni glavni ciljevi navode se borba protiv terorizma, ometanje aktivnosti neprijateljskih država i davanje digitalne prednosti Britaniji. Njen pandan je MI5, služba odgovorna za bezbednost države, njenih građana i interesa, u zemlji i inostranstvu.

Glavni štab MI6 u Voksholu, južna obala Temze (foto: Claudio Divizia)

Rođen u Libiji, Ričard Mur je u službu stupio 1987. godine i postepeno stigao do direktorskih pozicija. Takođe je bio zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u vladinom kabinetu. Tokom karijere je službovao u Vijetnamu, Turskoj, Pakistanu i Maleziji.

Prema dostupnoj biografiji, oženjen je, ima dvoje dece, zanimaju ga golf, planinarenje, ronjenje, turski tepisi i porculan te posete istorijskim lokalitetima. Tečno govori turski jezik i ponekad tvituje na njemu.

Vitalna uloga

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam pozvan natrag da vodim svoju službu“, izjavio je Mur. „Uz MI5 i GCHQ, MI6 ima vitalnu ulogu u nacionalnoj bezbednosti i promociji britanskih interesa u inostranstvu. Drago mi što ću nastaviti da sarađujem sa hrabrim i posvećenim timom u SIS-u.“

Posao C-a zahteva balansiranje onoga što se događa unutar MI6 sa spoljnim svetom. Interno, šef treba da obezbedi stabilan dotok obaveštajnih podataka od agenata.

Ovo iziskuje teške odluke o riziku i resursima, ali i potrebu da služba isprati nove tehnologije; međupovezani digitalni svet predstavlja izazov za tradicionalno špijuniranje, jer otežava čuvanje podataka i rad u tajnosti. Takođe, šef službe mora da sagledava širu sliku, da ponekad deluje kao tajni diplomata radi obaveštajne saradnje i zakulisnih kontakata sa rizičnim državama. Šef mora da hendluje i vladine službenike. Nekada je MI6 imao svedene kontakte sa premijerima, ali to se dosta promenilo, naročito uoči rata u Iraku.

Radna biografija Ričarda Mura obuhvata operativnu aktivnost u MI6 na početku karijere, zatim posao ambasadora i konačno pozicije u koridorima moći, što ga je sveukupno preporučilo za novo nameštenje.

Džon Soers, koji je vodio MI6 do 2014. godine, izjavio je da Mur „ima savršen spoj iskustava, od vođenja obaveštajnih operacija, do diplomatije i kreiranja politika. On zna kako se pribavljaju informacije i kako se one najbolje koriste za zaštitu nacionalne bezbednosti.“

Ser Aleks Janger (foto: PA)

Odlazeći šef MI6, ser Aleks Janger, kaže da je „Ričard izuzetno uspešan obaveštajni oficir i rado ga dočekujemo natrag u službi.“ Ser Aleks je 2014. godine preuzeo ulogu šefa SIS-a, poznatog kao „C“.

Javni govori šefova MI6 veoma su retki. Janger je 2018. imao nastup na Univerzitetu Sv. Endrjuz, kao bivši student. U svom govoru je pokrenuo pitanje učešća kineskih tehnoloških kompanija u komunikacionoj infrastrukturi Velike Britanije. Takođe je rekao da Rusija ne bi smela da potceni sposobnosti Velike Britanije.

(BBC-ZTP, foto: Foreign Office)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *