Softver prepoznaje covid-19 u telefonskom snimku kašlja

Osobe koje su asimptomatski zaražene covidom-19 po definiciji nemaju vidljive simptome bolesti. Stoga je verovatno da se neće testirati na virus i nesvesno preneti infekciju na druge.

Ali izgleda da asimptomatični nosioci nisu u potpunosti lišeni promena izazvanih virusom. Istraživači sa tehnološkog univerziteta MIT nedavno su otkrili da se asimptomatski zaraženi mogu razlikovati od zdravih osoba po načinu kašljanja. Ljudsko uho ne prepoznaje ove razlike, ali se ispostavilo da ih veštačka inteligencija može dešifrovati.

U radu objavljenom za časopis Inženjering u medicini i biologiji, tim naučnika je opisao model veštačke inteligencije koji razlikuje asimptomatske nosioce virusa od zdravih osoba preko snimaka kašlja; uzorke su ispitanici dobrovoljno slali sa svojih mobilnih telefona i računara.

Istraživači su trenirali svoj program na desetinama hiljada uzoraka kašlja i izgovorenih reči. Program je tačno identifikovao 98,5 odsto kašlja kod osoba koje su bile pozitivne na covid-19, a nisu imale simptome bolesti.

Tim radi na korisničkoj aplikaciji koja bi svima pružila besplatan, diskretan i neinvazivan alat za utvrđivanje asimptomatske zaraze covidom-19. Korisnici bi svakodnevno mogli da se prijave, kašlju na telefon i odmah dobiju informacije o tome da li su možda zaraženi, što bi zatim trebalo potvrditi PCR testom.

„Primena ovog dijagnostičkog alata mogla bi da suzbije širenje pandemije, ako bi ga svi koristili pre ulaska u učionicu, fabriku ili restoran“, kaže koautor studije Brajan Subirana, naučni istraživač u MIT-a.

Pre pandemije, istraživačke grupe su već trenirale algoritme za snimanje kašlja na mobilnim telefonima kako bi tačno dijagnostikovale upale pluća i astmu. Na sličan način, tim iz MIT-a razvio je svoj model za analizu snimaka kašlja kako bi utvrdio simptome Alchajmerove bolesti, koji ne uključuju samo slabljenje pamćenja već i nervno-mišićnu degradaciju glasnih žica.

Do sada su istraživači sakupili oko 70.000 audio snimaka kašlja, za koje Subirana kaže da su „najveći istraživački skup podataka o kašlju ikada“. Oko 2.500 snimaka poslali su ljudi za koje je potvrđeno da su imali covid-19, uključujući i one koji su bili asimptomatični.

Program je bio u stanju da prepozna četiri biomarkera – snagu glasnica, sentiment, performanse pluća i mišićnu degradaciju – koji su specifični za covid-19. Analizom podataka, covid-19 je prepoznat kod 98,5% ispitanika, a među njima su tačno otkriveni svi asimptomatski slučajevi. „Ovo je dokaz da se zvuk vašeg kašlja menja kada imate covid, čak i ako ste asimptomatski slučaj,“ zaključuje Subirana.

(BigThink-ZTP, foto: Storyblocks)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *