Snimao dronom: Francuskom turisti u Iranu preti zatvor zbog špijuniranja

Francuski turista, uhapšen u Iranu pre deset meseci, suočava se optužbama za „špijuniranje i propagandu protiv sistema“, preneo je njegov advokat. Benžamin Brier (35) uhapšen je nakon upravljanja dronom u blizini iransko-turkmenistanske granice. Njegov advokat Said Degan kaže da Brieru preti dugotrajna zatvorska kazna ako bude proglašen krivim.

Ovaj slučaj je aktuelizovan u trenutku porasta tenzija između Irana, evropskih zemalja i SAD-a zbog iranskih nuklearnih kapaciteta. Brier se nalazi u zatvoru u gradu Mašadu i dobrog je zdravlja, rekao je Degan, dodajući da su „optužbe za špijuniranje podignute zbog fotografisanja u zabranjenim zonama„.

Optužba za „propagandu protiv sistema“, prenosi advokat, posledica je Brierove objave na društvenim mrežama u kojoj se kaže da je „hidžab obavezan“ u Iranu, ali ne i u drugim islamskim zemljama. „Moje kolege i ja smatramo da su optužbe lažne i neutemeljene, ali moramo sačekati da sudija u narednih nekoliko dana sprovede potpunu istragu i donese svoju odluku,“ dodao je Degan.

Prošlog meseca, francusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je francuski državljanin u pritvoru u Iranu i da prati situaciju. Optužnica nije komentarisana. Inače, Francuska je deo grupe zemalja, zajedno sa SAD, Velikom Britanijom, Kinom, Rusijom i Nemačkom, koje pokušavaju da obnove nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015., koji je američki predsednik Tramp napustio 2018. godine.

Trampova administracija je tada obnovila sankcije čijim ukidanjem Iran sada uslovljava obnovu sporazuma. Iran insistira da je njegov nuklearni program mirnodopski, ali sumnje drugih država, uključujući i Francusku, da se radi o pokriću za izgradnju nuklearne bombe, dovele su do uvođenja sankcija 2010. godine.

Borci za ljudska prava ranije su već optuživali Iran za privođenje stranih državljana ili državljana dvojne nacionalnosti koji se koriste kao pregovarački kapital. Prethodno se Britanac iranskog porekla Nazanin Zagari-Retklif pojavio na sudu u Teheranu zbog optužbi za neprijateljsku propagandu. Ovaj humanutarni aktivista je već odležao pet godina u iranskom zatvoru.

(BBC-ZTP, foto: Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *