Privatna vojska Kremlja: Tužba protiv grupe Vagner zbog operacija u Siriji

Brat Sirijca kojeg su ubili osumnjičeni ruski plaćenici pozvao je vlasti u Moskvi da istraže slučaj i navodnu umešanost grupe Vagner, privatne paravojske koju vodi jedan od bliskih saveznika Vladimira Putina.

Video snimci koje je objavio ruski list Novaja Gazeta prikazuju kako grupa od šest muškaraca muči sirijskog zatočenika. Veruje se da je žrtva, Mohamed Taha Ismail Al-Abdulah, napustio vojsku predsednika Bašira al-Asada, nakon čega je zarobljen. Arapski mediji tvrde da se ubistvo dogodilo na proleće 2017., na naftnom polju u provinciji Homs.

U ponedeljak su porodica žrtve i tri grupe aktivista pokrenuli pravnu inicijativu, apelujući na ruske državne istražitelje da ispitaju jesu li umešani vojnici radili za grupu Vagner, kao i da ih privedu pravdi. Amerikanci tvrde da grupom Vagner upravlja Jevgenij Prigožin, oligarh koji je finansirao farmu trolova u Sankt Peterburgu, kao podršku Donaldu Trampu na predsedničkim izborima 2016. FBI je ponudio nagradu od 250.000 dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Grupa Vagner je navodne plaćenike poslala u Siriju, Ukrajinu i Libiju, kao i u druge afričke zemlje u kojima Kremlj ima sve veće strateške interese. Prigožin poriče da Vagner postoji. Ruski zvaničnici su odbili da ispitaju plaćenike koji se vide na snimku, a koje su identifikovali ruski mediji.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin (foto: SCANPIX)

„Ovaj slučaj je važan jer se ne radi o samo jednom krivičnom delu. Čitava serija incidenata je ostala neistražena,“ rekao je agenciji AFP Aleksandar Čerkasov, član organizacije za zaštitu prava Memorijal, sa sedištem u Moskvi. „Ljudima koji izbegnu kaznu nakon ovakvih zločina daje se mogućnost da ih ponove na mestima poput Čečenije, istočne Ukrajine i Sirije. Na kraju se vrate u Rusiju i slobodno šetaju ulicama,“ dodaje Čerkasov.

Međunarodna federacija za ljudska prava i Sirijski centar za medije rekli su da imaju dokaze koji jasno povezuju barem jednog okrivljenog sa Vagnerom. „Ruska vlada bi morala da preuzme svoju pravnu i moralnu odgovornost za akte koja je počinila njena vojska, uključujući privatne jedinice koje pod njenom komandom, kao što je grupa Vagner,“ kaže Mazen Darviš, direktor Sirijskog centra.

Istog dana kada je slučaj pokrenut, nepoznati izvršioci napali su moskovsku redakciju Novaja Gazete. „Ujutro je izvršen hemijski napad na zgradu u kojoj se nalazi naša redakcija,“ rekao je glavni urednik ovog medija Dmitrij Muratov. Iako su privatne paravojske ilegalne u Rusiji, u poslednjih nekoliko godina Vagner ima sve značajniju ulogu u ostvarivanju geostrateških planova Kremlja.

Pripadnici Vagnera su navodno bili angažovani zajedno sa ruskim ratnim avionima i kopnenim trupama tokom ruske intervencije u sirijskom ratu u septembru 2015., na strani Asada. Moskva nikada nije potvrdila navode o plaćenicima Vagnera. U ponedeljak je saopšteno da je od pokretanja operacija u Siriji 112 ruskih vojnika poginulo u ratnim dejstvima.

(TheGuardian-ZTP, foto: Vasily Maximov/AFP/Getty)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *