Instagram više ne dopušta da odrasli šalju privatne poruke tinejdžerima

Instagram uvodi novi pravilnik kojim se ograničava interakcija između tinejdžera i odraslih, sa ciljem da platforma postane bezbednija za mlađe korisnike.

Aplikacija je zabranila odraslima da direktno šalju poruke tinejdžerima koji nisu njihovu pratoci i uvela je „sigurnosna uputstva“ koja će se prikazivati tinejdžerima kada dobiju poruku od osobe sa „istorijom sumnjivog ponašanja“.

Sigurnosna upozorenja će tinejdžerima dati mogućnost da prijave ili blokiraju odrasle koji im šalju poruke. Upozorenja će podsećati mlađe korisnike da nisu obavezni da odgovaraju na poruke i da „budu oprezni pri deljenju fotografija, video zapisa ili informacija sa nekim koga ne poznaju“.

Obaveštenja će se pojaviti kada Instagramovi sistemi za moderisanje sadržaja uoče sumnjivo ponašanje odraslih korisnika. Kompanija nije otkrila detalje o tome kako ovi sistemi funkcionišu, ali kaže da sumnjivo ponašanje uključuje slanje „velike količine zahteva ili poruka osobama mlađim od 18 godina“.

Instagram, koji je u vlasništvu Fejsbuka, kaže da će nova funkcija biti dostupna u nekim zemljama tokom ovog meseca (nije precizirano u kojim), a da će globalno biti omogućena „uskoro“.

Platforma takođe razvija novu „tehnologiju veštačke inteligencije i mašinskog učenja“ kako bi pokušala da otkrije starost korisnika pri otvaranju naloga. Zvanično, aplikacija zahteva da korisnici imaju minimum 13 godina, ali lako je slagati za godine. Iz kompanije su rekli da žele da učine „više da se ovo spreči“, ali nisu ulazili u detalje novog sistema mašinskog učenja i kako će to pomoći u rešavanju problema.

Tinejdžeri koji se prijave na Instagram od sada će biti podsticani da svoj profil učine privatnim. Ako ipak odluče im nalog bude javan, Instagram će im kasnije poslati obaveštenje „ističući prednosti privatnog naloga, sa podsetnikom da provere svoja podešavanja“.

(TheVerge-ZTP, foto: Shutterstock)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *