Veliko testiranje automatizovane vožnje u 7 evropskih zemalja (video)

Od 11. do 15. oktobra evropski istraživački projekat L3Pilot, na kojem je radio tim sa Univerziteta u Vorviku (Britanija), predvođen Folkvsagen AG-om i sufinansiran od strane Evropske komisije, testirao je automatizovani saobraćaj u Hamburgu i na obližnjim autoputevima. Od 2017. do 2021, projekat je okupljao proizvođače automobila, dobavljače, akademsku zajednicu, istraživačke institute, infrastrukturne i vladine agencije, korisničke grupe i sektor osiguranja.

Četrnaest učesnika testiralo je funkcije automatizovane vožnje pri normalnoj vožnji autoputem, saobraćajnoj gužvi, gradskoj vožnji i parkiranju. Pilot-projekti, koji su trajali od aprila 2019. do februara 2021, obuhvatili su sedam zemalja: Belgiju, Nemačku, Francusku, Italiju, Luksemburg, Švedsku i Britaniju. Univerzitet u Vorviku je radio na razvoju prototipa i terenskoj demonstraciji, koristeći inovativna vozila kompanije WMG i mobilne putne uređaje. Cilj ove tehnologije je da omogući sigurnu automatizovanu vožnju u složenim saobraćajnim uslovima, kao što su kružni tokovi i dvosmerne raskrsnice.

U projektu je korišćeno 70 vozila, a vozni park se sastojao od 13 različitih marki vozila, od putničkih do SUV-a. Više od 400.000 kilometara pređeno je na autoputevima, od toga pola u automatskom i pola u ručnom režimu radi poređenja korisničkog iskustva. Automatski režim je testiran u gradskom saobraćaju na ukupno 24.000 km. Stavljajući akcenat na korisnički doživljaj automatskih funkcija, više od 1.000 osoba je učestvovalo u testovima vožnje i povezanog virtuelnog okruženja.

Treći nivo testiranja uključivao je uslovnu automaciju koja vozača upozorava da preuzme kontrolu nad vozilom. U slučaju da vozač ne reaguje adekvatno, vozilo sprovodi manevar minimalnog rizika kako bi se bezbedno zaustavilo. Rezultati su pokazali da je veća bezbednost glavna prednost Nivoa 3 automatizovanih sistema vožnje. Takođe je utvrđeno da automatski sistem vožnje na autoputu, gradskim ulicama i pri parkiranja donosi društvenu korist koja prevazilazi troškove instalacije. L3Pilot je otvorio put vozačkim ispitima pomoću automatskih vozila u realnom saobraćaju.

(technology.org-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *