Slučaj Bozkir: Turska bezbednost otela trgovca oružjem u Ukrajini

Trgovac oružjem koji je počeo da razotkriva turske mreže trgovine oružjem uhvaćen je tokom jedne turske obaveštajne operacije. Uzbunjivač je tvrdio da su u trgovinu umešani najviši zvaničnici Turske. Nuri Bozkir je čovek za koga mnogi veruju da predstavlja pretnju turskom predsedniku. Oteti trgovac oružjem smatra se jednim od retkih ljudi koji bi mogli da otkriju mahinacije turske vlade jer je učestvovao u njenim tajnim isporukama oružja u ratna područja.

Turska nacionalna obaveštajna agencija (MIT), uhvatila je trgovca oružjem i uzbunjivača u Ukrajini, izjavio je turski predsednik Erdogan za provladine medije prošle nedelje. „Naši obaveštajci su otkrili da se ta osoba krije u Ukrajini i razgovarali smo sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim o njegovom hvatanju,” rekao je Erdogan. „Naša obaveštajna služba i sjajna saradnja sa partnerima omogućili su ovo hapšenje.” U intervjuima za ukrajinski novinski sajt Strana potkraj 2020, Bozkir je otkrio osetljive detalje tajnih isporuka oružja iz Turske militantnim grupama u Siriji i Libiji, napominjući da operativci MIT-a uzimaju deo profita.

Bozkir, bivši kapetan specijalnih snaga turske armije, rekao je da je legalno kupovao oružje u istočnoevropskim zemljama i zatim ga otpremao u Tursku, odakle su turski obaveštajci preusmeravali na ratišta širom regiona. Od 50 isporuka militantnim grupama u Siriji, njegova poslednja pošiljka pre bekstva u Ukrajinu 2015. navodno je obavljena bez organizacionog učešća MIT-a. Pošiljku je presrela turska policija, što je izazvalo hitnu akciju operativaca MIT-a sa ciljem da ga izvuku iz zemlje. Bozkir je kasnije zatražio politički azil u Ukrajini, strahujući da će se turske vlasti na kraju okrenuti protiv njega uprkos njegovom učešću u mnogim operacijama koje je odobrila država.

Nakon zahteva za azil, Turska je izdala Interpolovu poternicu za njegovo hapšenje u vezi sa ubistvom turskog akademika Necipa Hablemitoglua 2002. godine, slučajem koji je ostao nerešen dve decenije. Bozkir je negirao bilo kakvu umešanost, kaže njegov ukrajinski advokat. „Pažljivo sam pročitao dokumente koje je dostavila turska strana,“ rekao je za DW Roman Denjsuk, koji je zastupao Bozkira u postupku za ekstradiciju. „Dokazi su prilično tanki. Nema direktnih dokaza o njegovoj umešanosti u ubistvo tog profesora.” Bivši trgovac oružjem je i dalje bio u procesu ekstradicije kada je otet, pri čemu ukrajinske sudije tek treba da izreknu konačnu presudu. Turska i ukrajinska vlada nisu odgovorile na više zahteva DW-a za komentar u vezi sa ilegalnom turskom operacijom na tlu Ukrajine. „Jedino što mogu da kažem je da je po zakonima Ukrajine ono što je uradila ukrajinska služba bezbednosti nezakonito. To je zloupotreba moći za koju bi mogli krivično da odgovaraju,“ dodao je Densjuk.

Nuri Bozkir nije prva osoba koja je gonjena zbog otkrivanja detalja o turskoj mreži trgovine oružjem. Turski novinar Kan Dindar je 2015. objavio vest o tome kako Turska naoružava militantne grupe u Siriji. Kasnije je optužen za odavanje državne tajne i osuđen na 27 godina zatvora. Za dlaku je izbegao pokušaj atentata, a sada živi u izgnanstvu u Berlinu. Komentarišući Bozkirovo hapšenje, Dindar je za DW rekao da turska vlada koristi taktike kao što su nameštene optužnice i krivične prijave kako bi ućutkale kritičare i sprečile uzbunjivače da istupe. „Ovo je standardna praksa turske vlade – ućutkati one koji žele da obznane nepočinstva države. Vlasti znaju da je Bozkir jedna od ‘crnih kutija’ njihovog korumpiranog sistema, a kada se ta kutija otvori, sva njihova prljavština će biti razotkrivena,“ rekao je Dindar. Organizacija Fridom haus registrovala je najmanje 58 slučajeva nameštenih optužnica u Turskoj od 2014, uglavnom usmerenih protiv disidenata i navodnih neprijatelja države.

Otmica je najavljena prošle srede, nedelju dana pre zvanične posete Erdogana, u vreme kada se Kijev udvara međunarodnim partnerima usled gomilanja ruskih snaga na svojoj granici. Eksperti veruju da je Ukrajina spremna da učini ustupke potencijalnim saveznicima, posebno nakon što su zapadni partneri poput Nemačke redukovali vojnu pomoć zemlji. „Turska je čuvar moreuza i ima najsposobniju mornaricu,“ kaže Gustav Gresel iz Evropskog saveta za spoljne odnose, govoreći o priobalnim oblastima. „Dakle, Ukrajini je važno da ima Tursku na svojoj strani, koliko god je to moguće.”

Tokom protekle dve godine, Ukrajina i Turska, kao članica NATO-a, ojačale su vojnu saradnju, uključujući dozvolu turskom proizvođaču dronova Bajkar da izgradi proizvodne pogone u blizini Kijeva za svoju popularnu bespilotnu letelicu Barjaktar ​​TB2. Ukrajinska vlada je Tursku nazvala „jednim od svojih ključnih ekonomskih partnera“.

(DW-ZTP, foto: InternetHaber)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *