Slučaj BioNTech: Nakon vrtoglavog pandemijskog rasta, biotehnološki sektor u padu

Pre tri godine niko nije bio čuo za BioNTech. Danas nemačka biotehnološka firma uživa globalni ugled, kao i godišnji prihod od 19 milijardi dolara. Kompanija duguje i slavu i profit uspešnoj mRNK antikovid vakcini koju je razvila u partnerstvu sa Pfizerom, američkim farmaceutskim gigantom. Ipak, čak ni tako efikasan proizvod nije zaštitio firmu od pada koji se dešava u biotehnološkoj industriji.

BioNTech je 8. avgusta izvestio da je prodaja pala za 40% u odnosu na prošlu godinu, pošto se smanjuje broj nevakcinisanih i nebustovanih građana. Cena akcija je pala za skoro 9 odsto. Biotehnološka industrija je posebno osetljiva na usporavanje ekonomskog rasta, veću inflaciju i rast kamatnih stopa. Kao i kod drugih tehnoloških startapa, podizanje kamatne stope čini da očekivani profiti deluju mnogo manje izvesno. Za razliku od softverskih firmi, biotehnološkim kompanijama su potrebne stalne injekcije kapitala kako bi razvile svoje lekove, za šta je potrebno mnogo vremena i novca.

Do nedavno je taj novac bilo lako privući. Biotehnološki startapi prikupili su 34 milijarde dolara globalno prošle godine, dvostruko više nego u 2020. U prvih šest meseci 2021, 61 takva firma je pokrenula inicijalnu prodaju akcija samo u Americi. Od tada je novac počeo da oskudeva. U prvoj polovini 2022. zabeleženo je samo 14 javnih ponuda. Nijedna od 24 firme iz Silikonske doline, za koje se očekivalo da će izaći na berzu, nije povukla takav potez. Smanjuje se i finansiranje privatnih biotehnoloških preduzeća. Banke nerado kreditiraju novoosnovane firme, jer im je sudbina vezana za lekove i tretmane koji se možda nikada neće realizovati.

Mnoge kompanije otpuštaju osoblje. Prošle nedelje su Atara i MacroGenics, dve kompanije srednje veličine, najavile masovna otpuštanja. Indeks biotehnoloških kompanija na njujorškoj berzi pao je za četvrtinu u odnosu na prošlogodišnji vrhunac. Vrednosti privatnih kompanija padaju brže nego ikad, kaže Lejn Anderson iz L.E.K. Konsaltinga. Neke kompanije odjednom izgledaju jeftino, posebno one sa tretmanima ili lekovima u finalnim fazama ispitivanja. U protekle tri godine, investitori su prikupili preko 100 milijardi dolara namenjenih malim bioteh firmama, napominje Tim Hejns iz menadžerske kuće Abingworth. Oni još uvek imaju dosta nepotrošenog novca.

Farmaceutska industrija motri na biotehnološke startape sa perspektivnim lekovima. Gigantima će do 2030. isteći patenti vredni oko 300 milijardi dolara, kaže Hejns. Zaradivši 37 milijardi dolara od prodaje antikovid vakcina i tretmana prošle godine, Pfizer je krenuo u kupovinu; 8. avgusta je platio 5,4 milijarde dolara za Global Blood Therapeutics, proizvođača leka za bolest srpastih ćelija, čime se ukupna vrednost preuzetih kompanija popela na 25 milijardi dolara u poslednjih 12 meseci. Što se tiče Pfizerovog partnera BioNTech-a, on i dalje vredi pet puta više nego pre pandemije, uprkos padu tržišne kapitalizacije od 50 odsto.

(TheEconomist-ZTP, foto: Ronald Wittek/EPA/EFE)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *