Emirati: Mogu li električni šokovi naterati oblake da ispuste više kiše?

U letnjim mesecima, život u Dubaiju deluje kao da je sasvim otuđen od prirode. Tržni centri, hoteli, čak i bazeni su prohladni. Ali vazduh napolju prži, sa temperaturama iznad 40°C i vlagom koja zamagljuje stakla i curi iz klima uređaja.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), sedmočlana federacija čiji je Dubai sastavni deo, žele da iskoriste. deo te vlage. Zemlja ima jedan od najrazrađenijih programa za ‘sejanje oblaka’ na svetu, sa oko 200 poleta godišnje sa aerodroma u Abu Dabiju. Na svakih nedelju ili dve, avioni se uvlače u oblake kako bi pokušali da izazovu pljusak. U poslednje vreme su im se pridružili eksperimentalni dronovi; ako priroda ne želi da podari kišu sama od sebe, Emirati se nadaju da će je naterati da sarađuje.

Sejanje oblaka se praktikuje skoro čitav vek. Zemlje jugoistočne Azije koriste ovu metodu da razveju sušnu izmaglicu, a skijališta u Americi da padine prekriju snegom. Kina je to pokušala tokom letnjih Olimpijskih igara 2008. Zvaničnici su hteli da oblaci ispuste kišu pre nego što stignu u Peking i pokvare atmosferu. Nekada su avioni prosto bacali suvi led u oblake. Danas nose hemikalije, obično srebro-jodid ili druge soli. One treba da privuku kapljice vode, u nadi da će postati dovoljno teške da padnu na zemlju kao kiša. Nije jasno da li ovo funkcioniše. Studija koju je delimično finansirala Američka nacionalna naučna fondacija otkrila je da sejanje oblaka povećava snežne padavine pod pogodnim uslovima. Istraživanja u Americi, Izraelu i drugde nisu bila ubedljiva.

Emirati se nadaju da tehnologija radi. Kao jedna od najsušnijih zemalja na svetu, ponekad ima manje od 100 mm kiše godišnje. Ima nekoliko kišnih dana zimi i kratkih pljuskova leti koji razbijaju ubitačnu vlažnost. Ali priroda ne obezbeđuje dovoljno vode za populaciju od oko 10 miliona ljudi. Glavnina vode za piće dolazi iz mora. Štaviše, 14% svetske desalinizovane vode se proizvodi u UAE.

Klimatske promene bi mogle da donesu malo više kišnih oblaka. Tokom novogodišnjeg vikenda, delovi Emirata su zabeležili čak 142 mm kiše; za samo tri dana, više nego za celu godinu. Meštani su to videli kao dobar početak godine, čak je i prorok Muhamed kišu smatrao blagoslovom. Leto je takođe donelo neuobičajeno vreme, ali u negativnom smislu. Grad Fudžaira, na istočnoj obali, doživeo je čudnu julsku oluju koja je poplavila kuće i odnela automobile. Poginulo je sedam ljudi. Naučnici kažu da su klimatske promene možda bile uzrok.

Ipak, ni kišovito vreme ne bi rešilo problem. Prošle godine vlada je počela da eksperimentiše sa dronovima. Umesto da bacaju hemijska sredstva u oblake, letelice su izazivale električne udare. Struja bi, u teoriji, trebalo da izazove zgrušavanje kapljica, dakle isti rezultat kao i od sejanja oblaka, ali bez hemikalija. Emirati insistiraju da hemijska metoda funkcioniše, iako su mnogi stručnjaci sumnjičavi. Za stanovnike Dubaija, međutim, ove mere su postale predmet sprdnje. Dan na plaži uništen iznenadnom olujom nije samo baksuz, već i potencijalna žalba vladi.

(TheEconomist-ZTP, foto: AFP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *