Slabljenje Evropske narodne partije kao urušavanje političkog centra

U evropskom bloku raste tenzija između onih koji su nezadovoljni sve jačim intervencijama Brisela i onih koji smatraju da EU ne interveniše dovoljno. Najveća žrtva u ovom sukobu mogao bi biti desni centar koji je do sada u velikoj meri držao rascepkanu uniju na okupu. Nekoliko teških nedelja iskusila je Evropska narodna partija (EPP), najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu. Grupa se sada priprema za povlačenje svoje dugogodišnje liderke Angele Merkel sa političkog fronta. Merkelina CDU bila je temelj EPP-a, ali sada se čini da će Nemačkom upravljati Socijaldemokrate, koji pripadaju otvoreno integracijskom Naprednom savezu socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

U međuvremenu, u susednoj Austriji, uzdanica evropskog desnog centra, Sebastijan Kurc, podneo je ostavku nakon optužbi za korupciju. Kurc je optužen da je koristio novac poreskih obveznika za potplaćivanje istraživača javnog mnjenja. Odlazak političara koji je pokazivao razumevanje za stavove Višegradske grupe o evropskim integracijama, a takođe bio prihvatljiv za proevropske snage, veliki je udarac za one koji smatraju da se razlike u uniji mogu rešiti dijalogom, a ne kažnjavanjem i optužbama.

Usred ovih previranja, lideri EPP-a su zabrinuti zbog pada podrške na nacionalnim izborima u Evropi. Grupa je ranije kontrolisala najveće zemlje EU: Nemačku, Francusku, Italiju, Španiju i Poljsku. Ako SPD preuzme vlast u Nemačkoj, grupa neće kontrolisati nijednu zemlju iz „velike petorke“. EPP gubi podršku sa obe strane. Na desnici su stranke poput mađarskog Fidesa, poljske partije Zakona i pravde, italijanske Lige i francuskog Nacionalnog skupa. Svi se protive jačoj integraciji Evropske unije. U julu su ove stranke potpisale zajedničku deklaraciju koja poziva na temeljnu reformu EU jer „umesto da zaštiti Evropu i njeno nasleđe, unija je i sama postala izvor problema i napetosti“.

U deklaraciji se navodi „moralistička hiperaktivnost“ Brisela koja je rezultirala „tendencijom nametanja ideološkog monopola.“ Ove stranke smatraju da pokušaji EU da utiče na domaću politiku o migracijama, LGBT pravima i, u novije vrijeme, pravne reforme u Poljskoj, pokazuju dominantnu, čak i imperijalnu tendenciju. Pominjala se čak i mogućnost osnivanja nove desničarske grupacije u Evropskom parlamentu koja bi se suprotstavila dominaciji unije. Nasuprot njima stoje briselski političari koji nova ovlašćenja EU posmatraju kao pozitivan trend. Sa levice, Socijalisti i Demokrate kao druga po veličini grupacija Evropskog parlamenta, pozvali su na „manje priče i više akcije“ po pitanju vladavine prava, „strategije protiv diskriminacije LGBT“ i „trajni model raseljavanja“ za migrante koji pristižu u EU. Ove ideje, blago rečeno, užasavaju konzervativnije članice unije.

Usred ove borbe nalaze se političari koji su sebe nekada smatrali centristima. Unija je postala teren za retoriku isključivosti: ako niste za EU, protiv ste. „Ne možete samo malo biti u EU,“ rekao je bivši sudija ustavnog suda Poljske nakon nedavne odluke o prvenstvu domaćeg prava. Ali, znači li to da se bivše komunističke države koje prišle EU najpre iz ekonomskih razloga sada moraju podvrgnuti zajedničkim standardima kulture i upravljanja? Odlazak Orbanovog Fidesa iz EPP-a ukazao je na slabljenje pozicija evropskog centra. Orbanovi apeli za EU bez moralnog autoriteta pokazali su da je on sada izvan ideoloških okvira EPP-a. EPP više nije dovoljno široka platforma za Orbanov evropski skepticizam. Njeni članovi žele da EU zadrži trenutni kurs, i samo su malo manje integrativno nastrojeni od progresivnih grupa u parlamentu.

Čini se da ideološki centar polako postaje ničija zemlja. Kolaps desnog centra mogao bi imati ozbiljne posledice ako se prekine suštinska spona između evroskeptika i progresivaca. Prošlogodišnji sukob oko „vladavine prava“ kao uslova za pristup EU fondovima rešen je ličnom intervencijom Merkelove, koja je uvek strepela od ekonomskih posledica izlaska Mađarske ili Poljske iz EU. Taj most između dve evropske frakcije postaje sve slabiji, a sa porazom EPP-a u Nemačkoj, mogao bi se i srušiti. Bez snažnog centra kao političkog uzemljenja, polarizovani ekstremi mogli bi da pocepaju uniju.

(TheSpectator-ZTP, foto: Anadolu Agency)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *