Škotska: Ruski špijunski brodovi primećeni blizu vojne baze

Ruska mornarica ima poveliku flotu namenskih brodova za prikupljanje obaveštajnih podataka. Opremljene antenama, njihove posade slušaju komunikacije drugih zemalja i analiziraju radarske i druge vojne transmisije. Stoga zemljama NATO-a nije prijatno kada neki od takvih brodova zauzme položaj blizu njihovih luka i baza.

Sada su dva takva špijunska broda primećena nadomak britanske obale. Reč je o uvali Morej, severno od Aberdina, samo par kilometara od važne vazduhoplovne baze Losimaut. Brodovi su bili vidljivi na komercijalnim satelitskim snimcima 6. novembra.

Nalaze se na suprotnoj strani obale na kojoj je početkom oktobra pronađen olupani pomorski dron Wave Glider. Iako se spekulisalo da je bespilotno plovilo bilo rusko obaveštajno sredstvo, uvereni smo da to nije slučaj. Ipak, to je podsetnik da se špijunske aktivnosti još uvek odvijaju oko britanskih ostrva i u severnom Atlantiku.

Obaveštajni brod Viktor Leonov i tanker Sergej Osipov, obala Škotske (foto: Royal Navy)

Prizor podseća na sovjetske „ribolovne koče“ koje su tokom hladnog rata operisale oko Škotske, nadgledajući britanske i američke ratne brodove i podmornice. Naročito su bili aktivni u nadzoru nuklearnih podmornica dok su napuštale luku Klajd. Trenutno aktuelna uvala Morej takođe je bila nadzirana lokacija.

U ovom slučaju radi se o obaveštajnim brodovima klase Višnja. Oni deluju približno 37km od škotske obale i oko 54km od RAF-ove baze Losimaut. U bazi se nalaze RAF-ovi novi pomorski patrolni avioni Posejdon MRA1, kao i četiri eskadrile lovaca Tajfun FGR4. Navodno, Višnje prati i brod za dopunu ruske mornarice Sergej Osipov.

Sergej Osipov, tanker klase Boris Čilikin, nalazi se u tom području već nekoliko nedelja. Isplovio je iz arktičkih baza ruske mornarice na poluostrvu Kola. Uočen je 27. oktobra na praktično istoj lokaciji kako gorivom napaja raketni razarač ruske Ratne mornarice.

Brodovi klase Višnja najviše su zastupljeni u ruskoj obaveštajnoj floti. Sedam je aktivnih, uključujući dva u Severnoj floti, o kojima je verovatno ovde reč. Dužina im je 91,5 metara a deplasman 3.470 tona, otprilike kao kod fregate. Imaju posade od oko 150 ljudi.

Jedan od ovih brodova, Viktor Leonov, često operiše blizu američke obale i Kariba. Tamo je poslednji put primećen u decembru 2019., i odmah optužen za ugrožavanje bezbednosti. Moguće je da je jedan od dva primećena broda upravo Leonov, poslat na zadatak blizu istočne obale SAD-a.

(NavalNews-ZTP, foto: Royal Navy)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *