Saudijski Aramco objavio drastičan pad profita

Državna naftna kompanija Saudijske Arabije ozbiljno je pogođena pandemijom koronavirusa, uz pad profita u trećem kvartalu za 44,6 odsto. Aramco je objavio uzastopne padove kvartalnih dobiti, stvarajući pritisak na državne finansije, dok sprovodi ambiciozne projekte diverzifikacije naftne ekonomije vredne više milijardi dolara.

Kompanija se ipak obavezala na odštetnu dividendu, iako je neto profit u trećem kvartalu pao na 11,79 milijardi dolara, u poređenju sa 21,3 milijarde iz istog perioda prošle godine. Neto profit Aramcoa je za prvih devet meseci ove godine iznosio je 35,02 milijarde dolara, što je pad za 48,6 odsto, saopštila je kompanija.

Najnoviji izveštaji u skladu su sa očekivanjima analitičara, ali se razlikuju od gubitaka koje su prijavili rivali Aramco-a, oporavljajući se od pandemije i smanjenih energetskih potreba. Iako rezultati potvrđuju pad tržišta, Aramco je od jula do septembra imao blagi porast usled relativno stabilnih cena sirove nafte u odnosu na drugi kvartal, kada je zabeležen profit od 6,57 milijardi dolara.

„Videli smo rane znakove oporavka u trećem kvartalu usled poboljšane ekonomske aktivnosti, uprkos teškoćama na svetskim energetskim tržištima“, rekao je izvršni direktor Aramca Amin Naser. „Suočeni sa nestabilnim tržištem, zadržaćemo disciplinovan i fleksibilan pristup raspodeli kapitala. Uvereni smo u sposobnost Aramca da preživi u ovim izazovnim vremenima i postigne svoje ciljeve.“

Naser kaže da je Aramco obećao deoničarima isplatu 18,75 milijardi dolara za treći kvartal, što premašuje prijavljenu dobit. Najava je u skladu sa obećanjem kompanije da će isplatiti ukupnu godišnju dividendu od 75 milijardi dolara, nakon što je prošle godine ponudila deo svojih deonica na javnoj prodaji.

„Aramcova isplata dividendi sada je mnogo veća od realnih prihoda“, kaže finansijski analitičar Tarek Fadlala. „Nije problem ako se naftno tržište povrati sledeće godine. Ali biće veliki problem ako se to ne dogodi,“ dodao je.

Usled pada cene nafte i smanjene proizvodnje, Aramco će možda morati da finansira svoju odštetnu dividendu „kratkoročnim zaduživanjem“, kažu iz istraživačke kompanije Bernstein. Isplate dividendi iz Aramcoa pomažu saudijskoj vladi kao najvećem akcionaru kompanije da upravlja svojim naduvanim budžetskim deficitom.

Prošlog meseca je nekoliko naftnih giganata, uključujući ExxonMobil i Chevron, prijavilo još četvrtinu gubitaka, nakon što je neizvesna potražnja za naftom naterala energetski sektor da ograniči potrošnju. Nasuprot tome, Aramcovi rezultati pokazali su njegovu „otpornost“, kaže Naser. Ipak, saudijski gigant se priprema za mogući novi talas covida-19 koji će ugroziti privremeni ekonomski oporavak i dodatno smanjiti potražnju za sirovom naftom širom sveta.

Kompanija je ove godine sasekla kapitalnu potrošnju i ukinula stotine radnih mesta kako bi smanjila troškove, pisao je Bloomberg News u junu. Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik sirove nafte, teško je pogođena niskim cenama i naglim smanjenjem proizvodnje. Očekuje se da će pad prihoda od nafte poremetiti ambiciozni plan princa Muhameda bin Salmana da do 2030-te preuredi saudijsku ekonomiju oslonjenu na energetski sektor.

(MiddleEastEye-ZTP, foto: Reuters)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *