Singapur: Meso uzgojeno u laboratoriji po prvi put u prodaji

Laboratorijski uzgojena piletina uskoro će se naći na meniju restorana u Singapuru, nakon što je ova zemlja legalizovala meso stvoreno bez ubijanja životinja. Američka firma Eat Just prošle nedelje je objavila da je njeno meso odobreno u azijskoj državi kao dodatak pilećim šniclama.

Ova vest predstavlja „proboj u globalnoj prehrambenoj industriji“, kažu iz kompanije, jer mnoge firme pokušavaju da pronađu ekološki održive načine proizvodnje mesa. „Siguran sam da će dozvola za naše kultivisano meso biti podsticaj drugim potrošačima u Singapuru i zemljama širom sveta,“ izjavio je Džoš Tetrik, suosnivač i izvršni direktor kompanije Eat Just.

Konzumacija organskog mesa predstavlja ekološku pretnju jer stoka proizvodi metan, moćan gas sa efektom staklene bašte, dok seča šuma zbog ispaše uništava prirodnu zaštitu od klimatskih promena. Potražnja za alternativnim mesom je u porastu zbog sve češćih apela za zdravu životnu sredinu i dobrobit životinja.

Mnogi su očekivali da će laboratorijsko meso biti preskupo, međutim portparol Eat Just-a kaže da je kompanija postigla „značajan napredak“ u smanjenju troškova. „Čim uđemo na tržište, naši proizvodi neće biti skuplji od najbolje piletine u restoranima.“ On nije otkrio cenu ćufti, ali je rekao da će detaljna ponuda uskoro biti predstavljena u singapurskom restoranu, zajedno sa drugim proizvodima poput pilećih prsa. Eat Just očekuje da će u narednim godinama spustiti troškove proizvodnje ispod cene klasične piletine.

Kompanija je realizovala više od 20 proizvodnih ciklusa u bioreaktorima od 1200 litara kako bi došla do adekvatne zamene za piletinu. Provere bezbednosti i kvaliteta pokazale su da je „kultivisano“ meso ispunilo prehrambene standarde. Potrošnja mesa će skočiti za više od 70 odsto do 2050. godine, kažu iz kompanije, tako da će laboratorijsko meso imati značajnu ulogu u snabdevanju hranom.

Singapurska regulatorna agencija potvrdila je da je dala dozvolu za prodaju laboratorijski uzgojene piletine Eat Just-a, nakon što je utvrdila da je meso bezbedno za konzumaciju. Ova visokotehnološka grad-država postala je razvojni centar ekološki održive hrane. Tamošnje start-up kompanije laboratorijski proizvode robu u rasponu od „morskih plodova“ do knedli od tropskog voća umesto svinjetine.

Vilijem Čen, lokalni naučnik i savetnik regulatorne agencije, kaže da je bezbednost hrane ključni faktor u inicijativama za razvoj alternativog mesa. Singapur praktično nema poljoprivredu, mi uvozimo više od 90 odsto hrane iz prekomorskih zemalja,“ kaže Čen, inače direktor Programa za hranu, nauku i tehnologiju na Univerzitetu Nanjang. „U cilju dostizanja prehrambene autonomije, tražimo načine da što više hrane obezbedimo iz lokalne proizvodnje.“

(ScienceAlert-ZTP, foto: Eat Just)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *