Severno more: Da li pauziranje projekta Kambo označava kraj bušenja nafte?

800 miliona barela nafte u morskom dnu 125 kilometara zapadno od Šetlanda (Britanija) izgleda da će ostati neiskorišćeno nakon što je energetska kompanija obustavila svoje planove za bušenje. Britanska firma Siccar Point Energy saopštila je da će obustaviti glavni projekat jer se holandska energetska kompanija Shell povukla sa naftnog polja Kambo prošle nedelje. „Pauziramo projekat dok procenjujemo sledeće korake,“ rekao je izvršni direktor kompanije Siccar Point Energy Džonatan Rodžer u izjavi.

Stopiranje Kamboa nije bilo neočekivano nakon odlaska Shell-a, ali se postavlja pitanje da li ovaj potez označava kraj novih velikih naftnih i gasnih projekata Britanije u Severnom moru. Ogromne rezerve nafte moraće da ostanu netaknute ako svet želi da ostvari svoje ciljeve vezane za klimatske promene. Globalno, 58 odsto nafte moraće da ostane neiskorišćeno kako bi se globalno zagrevanje zadržalo na 1,5°C. Ipak, mnoge države širom sveta će do 2030. ispumpati 60 odsto nafte više nego što je nužno za postizanje bezbedne temperature.

Vađenje energenata u Severnom moru je relativno skupa operacija, a proizvodnja opada otkako je dostigla vrhunac početkom ovog stoleća. „Britanija ima marginalne resurse u Severnom moru,“ kaže Piter Aterton, nezavisni energetski analitičar. Ipak, naftna polja Kamboa su bila dovoljno  atraktivna da privuku Shell i investicioni fond Siccar Point Energy. To se promenilo, delimično zbog snažnog protivljenja ekoloških aktivista; britanska vlada je bila oprezna oko odobravanja dalje proizvodnju nafte i gasa u godini kada je bila domaćin klimatskog samita COP26.

Šel je 2. decembra rekao da ekonomski motivi više nisu „dovoljno jaki u ovom trenutku” i najavio „potencijalno odlaganje”. Pravni rizici, ekološka kampanja, otezanje britanske vlade, mlaka javna podrška i direktno protivljenje škotske premijerke Nikole Sterdžen, sve to je uticalo na odluku. „To će skrajnuti druge projekte i sigurno umanjiti buduća ulaganja u Severno more,“ kaže Aterton. Sonja Budu iz norveškog Rystad Energy-a kaže: „Glavni igrači će biti oprezni s obzirom na situaciju sa poljima Kambo i Džekdo, uz potencijalna kašnjenja u regulativi ili promene razvojnih planova.”

Dag Par iz britanskog Grinpisa kaže da, iako slučaj Kambo šalje „značajan signal“ investitorima o budućnosti britanskih projekata u Severnom moru, to ne znači kraj svih velikih poslova u ovom basenu. Ipak, jasno je da se politička i regulatorna spremnost za projekte vađenja nafte i gasa menja u Britaniji. Škotska vlada je u pregovorima sa nekoliko zemalja koje su obećale da će postupno obustaviti dalju proizvodnju, i mogla bi usporiti nove projekte iako nema moć da izdaje dozvole za naftu i gas.

Međutim, britanska vlada ostavlja otvorena vrata budućim projektima; njena regulatorna agencija i dalje ima strategiju da maksimizira eksploataciju, a samo prošle godine su izbušene 62 nove bušotine. Promena stava o bušenju u Severnom moru zapravo znači da će vlada „opreznije postupati sa razvojnim planovima,“ kaže Budu. Malo je verovatno da će slučaj Kambo označiti kraj novih šema za vađenje ugljovodoničnih energenata iz Severnog mora.

(NewScientist-ZTP, foto: Espen Mills)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *