Incident na Tajvanu je ključ za teoriju o laboratorijskom virusu?

Prošlo je devet meseci otkako je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odbacila mogućnost da je pandemija kovida-19 uzrokovana curenjem iz laboratorije, nazvavši je „izuzetno malo verovatnom“, te rekavši da se neće dalje baviti tom teorijom. Od tada, mnoga naučna mišljenja su se pomerila u pravcu takve mogućnosti, imajući u vidu da je Institut za virusologiju u Vuhanu optužen da se bavi istraživanjem funkcija koronavirusa, uključujući manipulisanje virusima kako bi se učinili zaraznijim. Štaviše, SZO je implicitno priznala da je originalni virus SARS-a pobegao iz laboratorije u nekoliko navrata.

Ali ako je kovid-19 na taj način ušao u ljudsku populaciju, kako je mogao pobeći iz laboratorije u Vuhanu? Jedan od odgovora dolazi sa Tajvana, gde je naučnik koji radi na kovid eksperimentima u Academia Sinica u Tajpeju bio pozitivan na Delta soj koronavirusa nakon što ga je 19. novembra ugrizao laboratorijski miš. Na Tajvanu mesec dana nije zabeležen nijedan slučaj prenosa kovida-19 unutar ljudske populacije. Istog radnika je mesec dana ranije u laboratoriji ujeo miš, ali je tom prilikom ostao negativan.

Ovo je dokaz da se laboratorijske nesreće mogu desiti i da se dešavaju, i da se može pretpostaviti da svaki laboratorijski mikrob može u nekoj fazi preći na ljudsku populaciju, koliko god se polagalo na bezbednost. Nakon aktuelne pandemije moraće da se povede ozbiljna diskusija o tome koje eksperimente treba dozvoliti, a koje ne. Istraživanje u Vuhanu imalo je za cilj da pomogne svetu u suzbijanju potencijalne pandemije, ali ako se ispostavi da je takvo istraživanje izazvalo trenutnu pandemiju, onda bi naučna zajednica mogla zaključiti da je bolje obustaviti takve projekte.

Druga implikacija tajvanskog incidenta je da Sars-Cov-2 mogu prenositi i druge životinjske vrste osim slepih miševa, i da mogu zaraziti ljudsku populaciju. Zbog toga je teže zamisliti da bismo ikada mogli da obuzdamo kovid-19 samo ograničenjem kretanja ljudi. Glodari bez problema jure preko granica, koliko god stroge mere bile primenjene na putnicima.

(TheSpectator-ZTP, foto: Academia Sinica)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *