Ruska obaveštajna služba traži šire nadležnosti radi kontrole kriptovaluta

Ruski pandan američkom FBI-u, Istražni komitet Rusije (SKR), zatražio je od vlade ovlašćenja da zapleni kriptovalute i zamrzne digitalne račune. U intervjuu za medijsku kuću Rossiyskaya Gazeta, predsednik komiteta Aleksandar Bastrikin izjavio je da „decentralizovana priroda izdavanja“ onoga što je nazvao „digitalnim valutama“ trenutno ne „omogućava punu državnu kontrolu u ovoj oblasti“.

Bastrikin je ustvrdio da u posebnim slučajevima organi bezbednosti mohu na osnovu postojećih zakona da zaplene i zamrznu valute, kao što mogu da urade sa bankovnim računima, sredstvima i hartijama od vrednosti. Ali decentralizacija je trn u oku agentima i službenicima koji to pokušavaju da urade, naglasio je direktor. Često su službenici primorani da traže pomoć kripto firmi u slučajevima „posebnog pravnog statusa“ kako bi prebacili sredstva na račune u državnom vlasništvu dok traju sudski postupci.

U periodu od samo devet meseci tekuće godine, Istražni komitet tvrdi da je obradio 331 takav slučaj. Ali u cilju efikasnije kontrole kriptonovca u takvim slučajevima, Bastrikin kaže da je službenicima potreban kapacitet da „prenesu“ tokene iz ruku optuženih „pod državnu kontrolu“. Prema njegovim rečima, to moglo da se izvede „izmenama krivičnog prava“ koje bi omogućile sudu da naloži transfer kriptonovca „na poseban državni kripto račun dok suđenje traje“. Odbijanje ovakve procedure bilo bi krivično delo, napomenuo je Bastrikin.

U susednoj Ukrajini, šef sajber policije ove godine je apelovao na „legalizaciju“ kriptovaluta, tvrdeći da bi to policiji dalo više manevarskog prostora u istragama. Čitavo „crno tržište“ na internetu, tvrdi šef sajber policije, sada koristi kriptonovac. Budući da kriptovalute ostaju u „sivoj“ zoni ukrajinskih zakona (slično kao u Rusiji), policija se požalila da su joj ruke često vezane u krivičnim postupcima koji uključuju kripto transakcije.

(cryptonews-ZTP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *