Šef iranske službe: Ako se nastave pritisci Zapada, tražićemo nuklearno oružje

Iranski ministar obaveštajnih poslova rekao je da uporni pritisci Zapada mogu naterati Teheran da uzvrati kao „mačka saterana u ćošak“ i potraži nuklearno oružje, za koje Islamska Republika godinama tvrdi da nema nameru da ikada razvije.

Stavovi izneti u televizijskom intervjuu sugerišu da je Iran možda zainteresovan za nuklearno oružje, za šta ga zapadne države uporno optužuju. Iranski zvaničnici su više puta odbacivali ove optužbe, pozivajući se na fatvu ili verski dekret koji je početkom 2000-ih izdao vrhovni organ Islamske Republike, ajatolah Ali Hamnei, zabranivši razvoj ili upotrebu nuklearnog oružja.

Čini se da su SAD i druge zapadne sile, koje su potpisale nuklearni sporazum sa Iranom 2015. godine, u ćorsokaku oko toga koja strana treba prva da se vrati sporazumu. Stoga je malo verovatno da će američke sankcije koje su osakatile iransku ekonomiju uskoro biti opozvane.

„Vrhovni vođa je u svojoj fatvi naglasio da je nuklearno oružje protiv šerijatskog zakona, dakle Islamska Republika ga smatra verskim prekršajem i ne razvija ga“, rekao je ministar Mahmud Alavi za državnu TV.

„Ali saterana mačka bi se mogla ponašati drugačije od one koja je slobodna. Ako nas budu gurali u tom pravcu, Iran neće biti kriv za posledice,“ rekao je Alavi u intervjuu emitovanom u ponedeljak. Detalje intervjua u utorak su objavili iranski novinski portali.

Iran godinama tvrdi da njegov nuklearni program služi za proizvodnju energije i druge civilne svrhe. Međutim, američke obaveštajne agencije i službenici UN-a smatraju da je Iran već razvijao program nuklearnog naoružanja i da ga je obustavio.

Administracija predsednika Bajdena traži načine da obnovi nuklearni sporazum iz 2015. koji je Iran potpisao sa velikim svetskim silama. Sporazum je 2018. napustio bivši predsednik Donald Tramp, a zatim ponovo uveo sankcije. Iran je uzvratio kršenjem tačaka sporazuma, korak po korak.

Bajden je rekao da će, ako se Teheran vrati strogom poštovanju pakta, Vašington slediti njihov primer, koristeći ga kao odskočnu dasku za širi sporazum kojim bi se ograničio iranski raketni razvoj i njegove regionalne aktivnosti.

Teheran je insistirao da Vašington prvo mora ublažiti sankcije pre nego što se Iran vrati izvornom sporazumu. Takođe je odbacio je bilo kakve pregovore o širim bezbednosnim pitanjima.

(Reuters-ZTP, foto: AP)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *